Îmbătrânirea accelerată a populației tinde să devină și în România o problemă acută, iar mediul public și privat este obligat să țină cont de consecințele fenomenului demografic nu doar astăzi, de Ziua Internațională a Vârstnicilor, ci în fiecare zi, pentru că bătrânețea trebuie să o transformăm într-o perioadă frumoasă, nu una dominată de griji.

România se află în top 5 state membre UE (alături de Slovacia, Polonia, Letonia şi Slovenia), care vor cunoaşte cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei în următoarele decenii.

Procentajul maramureșenilor de peste 65 de ani era de 15,5% din totalul populației județului în anul 2015, dar din estimările realizate a reieșit că în anul 2060 ponderea vârstnicilor va fi de 35%.

Cu toții trebuie să fim interesați de asigurarea unei vieți mai sănătoase, mai productive, participative și independente, precum și de creșterea calității serviciilor și asigurarea standardelor europene. Așadar, să avem grijă de vârstnici înseamnă să avem grijă și de noi.
Asociația ASSOC este într-un proces de dezvoltare și modernizare a serviciilor, iar obiectivul echipei constă în elaborarea de programe care să le permită persoanelor vulnerabile – cu dizabilități sau de vârsta a treia și a patra – să dobândească o cât mai mare autonomie și/sau să nu depindă total de serviciile sociale, să diversifice oferta și să o aducă la standarde de calitate europene.

Organizația a dezvoltat unul din primele servicii de îngrijire la domiciliu și a lansat conceptul “Masa pe roți” pentru vârstnicii din Baia Mare, care a furnizat datele privind necesitatea dezvoltării unor servicii de îngrijire rezidențială. De asemenea, prin intermediul proiectelor derulate, ASSOC a înființat două rezidențe pentru îngrijirea vârstnicilor, în județele Maramureș și Satu Mare. Acestea vin în întâmpinarea nevoii tot mai acute a bătrânilor de a fi îngrijiți cum se cuvine și de a petrece timp în compania unor persoane cu care împărtășesc aceleași credințe și valori, dar și a familiilor acestora care vor să se asigure că au parte de atenție permanentă din partea unor specialiști și de condiții bune de viață.

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”.

Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.