Zgomote de la ciocane și drujbe combinate cu guițături de porci și de veselă proaspăt spălată au răzbătut în ultimele zile dinspre Centrul Pinochio de la Cărbunari. Tinerii cu dizabilități care trăiesc în centrul ASSOC au companioni, pentru că pe timpul zilei o echipă de meșteri lucrează benevol la schimbarea acoperișului și modernizări interioare.

E forfotă mare în casă. La 4 ani de la deschiderea Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pinochio din Cărbunari, în această vară a început un proces de renovare a clădirii, primul de anvergură, care presupune înlocuirea întregului acoperiș, refacerea băilor și reabilitări interioare. Lucrările erau necesare și se fac din sponsorizări atrase de ASSOC, iar până săptămâna viitoare, dacă vremea va ține cu constructorii, se estimează finalizarea lor.

Tinerii din Centrul Pinochio au dat și ei o mână de ajutor meșterilor, încercând să se facă utili, dar n-au renunțat la activitățile zilnice. De câteva luni, aceștia au doi purceluși, botezați Florentina și Petre, pe care trebuie să îi hrănească de trei ori pe zi și să le curețe cotețul. În plus, trebuie să îngrijească grădinuța pe care și-au amenajat-o lângă casă și în care cultivă de la ceapă și usturoi, până la ardei, fasole verde, roșii, castraveți și varză. De altfel, chiar zilele trecute, rezidenții de la Pinochio au pus murături sub supravegherea asistenților sociali ai ASSOC care îi veghează zi – noapte. Tinerii au fost mai mult decât încântați de rezultat.

Centrul Pinochio a fost înființat cu sprijinul Fundației „Humanitas” din Zürich, Elveţia, și suportul material al Bisericii Nou Apostolice, care desfăşoară activităţi de caritate în mai multe ţări ale lumii, activităţi axate în special pe creşterea, educarea şi integrarea socială a copiilor fără familii sau proveniţi din familii cu situaţie dificilă.

Casa de la Cărbunari găzduiește 14 persoane care provin din Sistemul de Protecţie a Persoanelor Adulte cu Handicap. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Direcția Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Maramureș (DGASPC) și oferă o casă unor persoane cu handicap fizic și mental care altfel n-ar putea avea o viață normală, dar și șansa reabilitării.

Specialiștii ASSOC i-au implicat pe tinerii din Centru în activități care să îi ajute să își câștige o independență minimă, prin învăţarea de către aceştia a unor deprinderi uzuale de viață, cât şi prin facilitarea găsirii unor ocupaţii pe măsura potenţialului lor.
Centrul Pinochio este singurul de acest fel din Maramureș și este printre puținele care funcționează în țară.