Doi alpinisti cu dizabilitati fizice au plecat intr-o expeditie in Maroc, unde vor incerca sa escaladeze un perete de 700 de metri in Muntii Atlas, informeaza asociatia Climb Again. Cauza pe care romanul Claudiu Miu si indianul Hargurvarinder Singh Jaggi o sprijina in acest demers este aducerea escaladei mai aproape de persoanele cu nevoi speciale.

Calatoria celor doi alpinisti a inceput pe 1 septembrie, urmand ca ascensiunea propriu-zisa sa aiba loc in intervalul 4-5 septembrie, cu plecare din Taghia. Expeditia este organizata de Alpine Style Expeditions pentru Climb Again, cu sustinerea esentiala a Asociatiilor Hope and Homes for Children Romania si ASSOC Baia Mare.

Claudiu Miu
este fost campion multinational si balcanic la escalada si presedinte al Asociatiei Climb Again. Dupa cativa ani in care boala Lyme si poliartrita asociata i-au redus mult din capacitatile motorii, Claudiu a luptat pana la o recuperare aproape completa, care azi ii permite sa se catere si sa predea din nou escalada. Climb Again este azi rasplata pe care Claudiu vrea sa o lase comunitatii care l-a sustinut atat de mult in anii din urma, si solutia pentru a schimba perspectiva celor care si-au pierdut speranta intr-o viata normala.

Hargurvarinder Singh Jaggi, originar din Kapurthala, Punjab, India, s-a nascut cu o malformatie congenitala care a impiedicat dezvoltarea normala a cotului, umarului si a unui deget de la mana stanga. Cu toate acestea, Jaggi este un model de perseverenta si optimism – pe langa faptul ca profeseaza avocatura si conduce un mic birou in New Delhi, indianul si-a depasit conditia fizica si se poate lauda azi cu atingerea unor varfuri de peste 6000 de metri.

Expeditia in Maroc e guvernata de dorinta unei expuneri sporite, inclusiv la nivel international, pentru cauza care ii aduce laolalta pe Claudiu si Jaggi – imbunatatirea calitatii vietii si cresterea independentei in cazul persoanelor cu nevoi speciale. Alaturi de ei va fi Nora Dorian, cataratoare si cineasta reputata in comunitatea alpinistilor, care va documenta intreaga expeditie si va realiza un film despre cei doi si despre felul in care cataratul poate ajuta oamenii cu nevoi speciale.

In Romania, persoanele cu nevoi speciale incearca sa se descurce intr-un sistem social care nu ii protejeaza pe deplin si nu le ofera suficiente resurse pentru o viata normala. Inca din anii de scoala, copiii cu deficiente intampina probleme de integrare – activitatile scolare si sedintele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizica, sociala si emotionala, iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea sa practice vreun sport.

Asociatia Climb Again a aparut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni in intampinarea multora dintre nevoile celor mici – acest sport ofera posibilitatea dezvoltarii personale, activarii propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor, dezvolta increderea in sine si contribuie la atingerea succesului. Rezolvarea unei probleme, gasirea celei mai usoare variante de a termina un traseu, depasirea obstacolelor, toate acestea construiesc sentimentul de implinire al celui care ajunge sus si se pot transforma intr-o poveste de succes pentru un tanar cu nevoi speciale.

Misiunea asociatiei este aceea de a incuraja si sustine copiii si tinerii cu nevoi speciale sa practice escalada ca o metoda de dezvoltare a abilitatilor de viata si de reintegrare sociala. Mai multe informatii despre activitatea asociatiei pot fi gasite pe pagina sa de Facebook.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W2pqcAM_0Kc

Climb Again a inceput sa lucreze cu copii si tineri cu nevoi speciale in toamna lui 2013, iar pana acum un numar incurajator de asociatii si institutii cu profil specific s-au alaturat proiectului. Foile de prezenta numara deja peste 60 de copii nevazatori si hipoacuzici, peste 30 de copii cu autism si alti 40 de tineri si adulti dezavantajati (prin programele de incluziune sociala ale partenerilor stabili). Totodata, in primavara lui 2014, Climb Again a reusit si o premiera sportiva – pentru prima oara in Romania, o echipa de copii cu nevoi speciale pregatita de instructorii Climb Again a concurat la o competitie nationala de escalada. Directia noastra de promovare a escaladei in randul copiilor cu nevoi speciale se dezvolta, iar Hope and Homes for Children deschide deja drumul, prin partenerierea in aceasta expeditie, pentru initierea unui program de escalada pentru copiii institutionalizati de care asociatia se ocupa in Romania.

Hope and Homes for Children (HHC) activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. Prin serviciile dezvoltate de HHC, copiii trec de la ingrijirea in institutii mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme care le permit o viata apropiata de normalitate. Rezultatele HHC: aproape 5.000 de copii scosi din institutii; 12.345 de copii salvati de la abandon; 446 de tineri sprijiniti pentru o viata independenta, 890 de copii primiti in regim de urgenta, 5.509 membri de personal din sistemul de protectie al copilului instruiti de HHC Romania. HHC Romania activeaza de asemenea in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC este ca pana in 2020 sa fie eliminata institutionalizarea de tip vechi din Romania.

Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta sociala (ASSOC) a fost fondata in 1997 in Baia Mare cu misiunea de a promova asistenta sociala pentru imbunatatirea conditiilor de viata a persoanelor defavorizate. ASSOC sustine expeditia in Maroc ca mod de promovare a rezultatelor de exceptie ce pot fi obtinute de persoanele cu dizabilitati si pentru schimbarea mentalitatii comunitatilor in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, prin prisma lucrurilor pe care acestea le pot face si nu prin a dizabilitatilor sau vulnerabilitatilor lor, astfel crescandu-le acestora posibilitatile de incluziune sociala.

Alpine Style Expeditions aduce in acest proiect experienta in a organiza expeditii in cele mai indepartate si neprimitoare locuri din lume. Ghizii Alpine Style Expeditions sunt cei care ofera siguranta participantilor si a echipei de filmare, sunt cei care planifica expeditia si se asigura ca accesul este posibil si in conditii de siguranta pentru protagonisti. Ei sunt cei care vin mereu in preajma participantiilor pentru a ajuta, a rezolva situatiile dificile si a executa orice actiune de salvare si/sau evacuare in situatia in care escalada devine imposibila. Ei nu sunt subiectul acestei povesti, insa sunt structura pe care ea se bazeaza.