O data pe an, la mijlocul lunii august, cheudenii de pretutindeni obișnuiesc să sărbătorească împreună. În 2018, i-au avut aproape și pe reprezentanții Asociației ASSOC, care le-au devenit nu doar colegi și îndrumători, ci și prieteni.

Cheudenii s-au apropait de colegii noștri care fac parte din echipa proiectului „TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD – Servicii integrate pentru o viață demnă”, iar asta s-a văzut și cu ocazia primei ediții a Festivalului Interetnic organizat de ASSOC în localitate. Două zile la rând, în Cheud s-a vorbit română, romanes și maghiară, reprezentanți ai comunităților etnice din zonă reunindu-se pe scenă cu ocazia acestui festival.

Prestații pe scenă au avut Angela Buciu, fiica satului Cheud, acompaniată de soliștii, instrumentiștii și dansatorii Ansamblului Profesionist Porolissum din Zalău, grupul vocal “Buzavirag” din Câmpulung la Tisa, dar și Tudor Lakatoș, devenit celebru în lume cu numele de Elvis Romano. A fost un spectacol artistic pe care toți cheudenii, de la mic la mare, și-l doresc repetat la anul.

Momentul emoționant pentru participanții la festival a fost cel al lansării filmului dedicat de ASSOC comunității cheudene. Meșteri din sat și oameni simpli s-au revăzut în “Povestea clopoțeilor” în timp ce vorbeau despre viața în comunitatea de 500 de suflete, majoritatea de etnie romă. Prezentarea filmului i-a captivat atât pe copii, cât și pe părinții lor, pentru că nu s-a mai întâmplat ca romilor din Cheud să li se ofere atât de multă atenție. E doar o mica parte însă din ceea ce vrea ASSOC să facă pentru această comunitate.

Cu doi-trei ani în urmă, puțini sălăjeni s-au gândit că situația se poate schimba în bine în satul Cheud. Proiectul pe care Asociația ASSOC l-a gândit pentru comunitatea de romi din localitate și pe care îl aplică împreună cu Școala Gimnazială “Traian Crețu“ și Primăria Năpradea a creat precedente bune și a început să dea rezultate. Cheudenii chiar încep să simtă că satul lor se transformă într-unul european, așa cum și-au propus reprezentanții Asociației ASSOC.

Pe parcursul ultimelor 10 luni s-au organizat cursuri pentru adulți și copii, s-au făcut sesiuni de informare și cel mai important a fost deschisă o secție de producție unde s-au creat, într-o primă etapă, 30 de locuri de muncă pentru etnicii romi din localitate. Toate acestea s-au realizat prin proiectul „TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD – Servicii integrate pentru o viață demnă”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman și care are c a obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate.