Inovare socială

By ianuarie 23, 2017 Știri și evenimente

Inovare socială: Lansarea unui experiment intitulat „Unități de Inserție Locative” bazat pe experiența franceză în unități locative și expertiza românească în crearea de locuri de muncă.

Asociațiile ROMÁ și ASSOC doresc să experimenteze la Ponorâta un proiect-pilot pentru nevoile cetățenilor români cu scopul de a se reîntoarce pe teritoriul lor de origine. Proiectul experimental este  intitulat „Unități de Inserție Locative”. Experimentul se bazează pe experiența ambelor asociații și pe schimburile transnaționale, care au început în 2010.

Proiectul se bazează inițial pe un proiect pilot în Franța, pentru integrarea resortisanților români, dispozitivul „satele de inserție” ale asociației AFEJI. Dispozitivul constă în unități mici de locuit pe întreg teritoriul Lille. În prezent, șapte comune au experimentat acest dispozitiv, care, de asemenea, a fost inclus în cadrul programului „Angajamentul local pentru incluziunea romilor ” al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene de a favoriza cetățenia persoanelor primite pe teritoriul francez.
În România, experimentarea proiectului „Unități de Inserție Locative” se bazează pe expertiza asociației ASSOC cu privire la crearea de locuri de muncă. Prin intermediul proiectelor structurale europene POSDRU, apoi POCU, asociația a dobândit o experiență în înființarea Structurilor de Economie Socială și în crearea de locuri de muncă într-o varietate mare de sectoare, cum ar fi restaurante, servicii, brutarie etc.

Pentru întoarcerea în țara lor de origine, România, cele două condiții principale sunt:
– Găsirea unui loc de muncă sau crearea unei activități care să le permită acoperirea nevoilor

– A avea o  locuință decentă care să se potriveasca familie lor.

Aceasta este ceea ce își propun să realizeze în parteneriat cele două asociații.

Parteneriatul dintre ROMÁ si ASSOC a început în 2010, cu sprijinul Consiliului Județean Nord, Direcția Departamentală de Coeziune Socială, al Ambasadei Franței în România, Consiliul Europei prin intermediul programului ROMACT.

Din anul 2010 activitățile parteneriatului au avut ca rezultat:
– 440 de participanți la seminariile schimburi franco-române.
–  3 zile de informare organizate pentru 60 de profesioniști din cadrul Județului Nord

– 2281 de oameni care trăiesc în cartiere sărace ale căror nevoi au fost identificate în contextul misiunii de diagnostic globale și individualizate (22 cursuri de diagnosticat).
– 23.500 broșuri Prejudecățile și discriminarea distribuite de către profesioniști și voluntari.
– 1000 cărți bilingve distribuite, Parcursul romilor și campanie de difuzare pe internet.
– 12 studenți români înscriși în stagiu de muncă socială la asociație.
– 282,600 € obținuti pentru un proiect- Centru de zi la Ponorâta, comuna Coroieni (EEA Grant – Grant Norvegia)

 

Innovation sociale: Lancement d’une expérimentation intitulée « Unités Habitat d’Insertion » qui repose sur l’expérience française en matière d’habitat et le savoir-faire roumain en matière de création d’emplois.

 

ROMÁ et ASSOC souhaitent expérimenter à Ponorâta un projet pilote adapté aux besoins des ressortissants roumains pour un retour dans leur territoire d’origine. Le projet expérimental s’intitule « Unités Habitat d’Insertion ». L’expérimentation repose sur le savoir-faire des deux associations et sur des échanges transnationaux qui ont débutés en 2010.

 

Le projet repose tout d’abord sur un projet pilote en France pour l’insertion des ressortissants roumains, le dispositif « villages de l’insertion » de l’association AFEJI. Le dispositif  consiste en de petites unités d’habitats disséminées sur le territoire de la métropole lilloise. A l’heure actuelle, sept communes ont expérimenté ce dispositif, qui a par ailleurs été retenu dans le cadre du programme « Local Engagement for Roma Inlcusion » de l’Agence des Droits Fondamentaux de l’Union européenne pour favoriser la citoyenneté des personnes accueillies.

En Roumanie, l’expérimentation « Unités Habitat d’Insertion » repose sur le savoir-faire de l’association ASSOC en matière de création d’emplois. Au travers des projets structurels européens POSDRU puis POCU, l’association a acquis une expérience de créations de Société d’Economie Sociale et de créations d’emplois dans des secteurs très variés, tels que la restauration, les services à la personne, la manutention, etc.

 

Pour un retour dans leur pays d’origine, la Roumanie, les deux principales conditions sont:

–           Trouver un emploi ou parvenir à créer une activité permettant de subvenir à leurs besoins

–           Avoir un logement décent permettant d’accueillir leur famille

 

C’est ce que se propose de mener en partenariat les deux associations.

 

Le partenariat entre ROMÁ et ASSOC a débuté en 2010 avec le soutien du Conseil Départemental du Nord, de la Direction Départementale de la Cohésion Sociale, de l’Ambassade de France en Roumanie, du Conseil de l’Europe au travers du programme ROMACT.

 

Les activités de partenariats depuis 2010 ont permis :

440 participants aux séminaires d’échanges franco-roumains.

     3  journées  d’information organisées pour 60 professionnels du  Département du Nord

2281 personnes vivant en bidonvilles dont les besoins ont été recensés dans le cadre de la mission de diagnostic global et individualisé (22 terrains diagnostiqués).

23.500 livrets Préjugés et discriminations distribués par les professionnels et bénévoles.

1.000 livres bilingues Parcours roms distribués et campagne de diffusion sur Internet.

12 étudiants roumains accueillis en stage de travail social au sein de l’association.

282 600€ obtenus pour un projet d’accueil de jour à Ponorâta, commune de Coroieni (EEA Grant – Norway Grant)