În urmă cu un an, expresia românească „La omul sărac nici boii nu trag” se potrivea la fix în comunitatea de romi din Finteușu Mic. Acum, lucrurile s-au schimbat în bine. Drumul județean a fost asfaltat, după ce zeci de ani a stat prăfuit și pietruit, romii au început să lucreze legal și să își rezolve problemele cu actele, iar împreună cu copiii lor să viseze la o viață mai bună.

Cele mai multe schimbări au fost în ultimul an și au coincis cu prezența constantă a ASSOC în localitate. N-a fost o coincidență, pentru că proiectul „Integrarea – soluție a modernizării comunității” pe care asociația noastră l-a gândit special pentru romii din Finteușu Mic a contribuit la îmbunătățirea condiției acestora.

Comunitatea din Finteuș chiar a fost dată ca exemplu, iar astăzi, 16 octombrie, despre impactul muncii reprezentanților ASSOC în zonă și despre cum se pot obține rezultate cu romii a vorbit managerul de proiect Alexandru Șereghi într-o întâlnire publică organizată de Instituția Prefectului Maramureș.

Colegul nostru le-a spus celor prezenți la eveniment ce soluții sunt pentru zonele marginalizate și sărace, cum trebuie să se procedeze în munca cu romii și ce tgrebuie să facă autoritățile publice ca să nu mai existe probleme pe viitor. “Un rezultat pe care îl consider relevant este faptul că avem 13 persoane din grupul nostru țintă care și-au păstrat locurile de muncă mai mult de 7 luni. Chiar dacă cifra nu este impresionantă, este foarte important în condițiile în care aceste persoane nu sunt obișnuite cu disciplina muncii și preferă activitățile sezoniere”, a spus Alexandru Șereghi.

Pentru echipa din proiect contează și cifrele, pentru că în acest fel finanțatorii le cuantifică activitatea, dar mai importante sunt prieteniile care au ajuns să îi lege de oamenii din Finteușu Mic. Colegii noștri din ASSOC sunt aproape zilnic printre romi și se străduie să îi ajute să-și rezolve actele, să îi învețe cum să se descurce în afara mediului lor, dar mai ales să își dorească mai mult de la viață. Comunitatea a ajuns astfel să îi respecte și ușor, la rândul ei, să îi urmeze mai ușor.

Experiența dobândită de reprezentanții ASSOC pe durata ultimului an este considerabilă și tocmai pentru că s-au găsit soluții care pot fi de ajutor și altor comunități echipele de proiect din cadrul asociației le fac cunoscute de fiecare dată când au ocazia, iar întâlnirea de la Prefectura Maramureș a fost doar una dintre ocaziile în care s-a vorbit deschis pe această temă.