Romii din Finteușu Mic sunt învățați cu greul de mici, dar când au pășit de pe colbul uliței pe asfaltul proaspăt turnat, au început să creadă că și viața lor se poate schimba în bine. Un impuls a venit și dinspre organizația ASSOC, care, în urmă cu doi ani, și-a propus să îmbunătățească traiul romilor și a inițiat un proiect pentru comunitate.

Pentru oamenii din Finteușu Mic, localitate aparținătoare de comuna maramureșeană Satulung, lucrurile au început să se schimbe în bine, iar “sămânța” plantată de ASSOC prin proiectul “Integrarea – soluție a modernizării comunității” s-a prins, iar peste alți câțiva ani sigur va da roade.

Membrii echipei de proiect au știut că nu vor avea o misiune ușoară, dar determinarea de a le oferi o șansă și celor din comunitățile sărace, care de cele mai multe ori sunt trecuți cu vederea sau izolați, a fost decisive pentru Finteușu Mic.

Managerul de proiect, Alexandru Șereghi, a declarat că a fost o provocare în care s-au implicat toți cei din ASSOC. “Încă din 2016, când am început acest proiect, s-a realizat o analiză sociologică. Aceasta a relevat problemele comunității, multe persoane având un nivel scăzut de educație, un nivel scăzut de formare profesională, puține persoane angajate și, totoată, un lucru comun în comunitățile rome, mulți copii într-o familie. La Finteușu Mic avem patru copii pe familie. În aceste condiții, membrii comunității au dificultăți în întreținerea copiilor, având niveluri scăzute de salarizare și de venituri”, a declarat Alexandru Șereghi.

Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneți, dar e nevoie și de muncă pentru obținerea lui. Echipa ASSOC a mobilizat în proiect administrația publică locală, dascălii din Finteușu Mic, reprezentanții unei asociații și chiar a unei companii private. Împreună s-a pornit pe drumul lung și anevoios al schimbării mentalității față de romi. S-au propus o serie de măsuri în beneficiul comunității: celor mici li s-a explicat cât de important este să învețe și să nu abandoneze școala, iar părinților li s-a arătat avantajul muncii într-o companie.
S-au inițiat activități de formare profesională, s-au găsit locuri de muncă pentru oamenii din comunitate, iar romilor cu potențial antreprenorial li s-au acordat subvenții de până la 25.000 de euro ca să își deschidă propriile firme. A fost un schimb reciproc de încredere.

Și, cum un lucru bun atrage după sine alte lucruri bune, nu doar oamenii s-au schimbat, ci și satul. Autoritățile locale și județene au reușit să asfalteze drumul romilor, cel care le străbate comunitatea, și să le facă viața mai ușoară atât lor, cât și oamenilor din satele învecinate. Peste noapte, un drum ocolit nu din cauza romilor, ci a stării proaste, a început să fie tot mai circulat.

Astfel, când oamenii nu mai îndrăzneau să spere într-o schimbare, s-a produs schimbarea în bine. Pe lângă beneficiile imediate pe care asfaltarea drumului le-a adus în comunitate, sunt luate în calcul și beneficiile pe termen mediu și lung, care vizează creșterea vizibilității comunității și dezvoltarea acesteia. Acum, oamenii, și români și romi, își doresc încă un salt spre civilizație, adică să se introducă apa curentă și canalizarea în tot satul Finteuș.