Voința și perseverența sunt de ajuns pentru schimbarea în bine a unei comunități. Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC și partenerii săi, Primăria Năpradea și Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea, și-au propus să demonstreze că și în localitățile rurale medii și mici din România se pot crea perspective economice dacă mediul public și privat acționează în comun.

Un exemplu de stăruință este în comuna sălăjeană Năpradea, unde miercuri, 23 mai, își începe activitatea secția de montaj componente electrice a Working Technology srl, parte a grupului Working Blue srl și partener al companiei multinaționale americane Eaton. Secția numără 30 de angajați, romi din satul Cheud, și reprezintă prima investiție privată din localitatea sălăjeană din ultimii ani.

Conducerea grupului de firme din Maramureș a decis, după ce ASSOC a prezentat și susținut în mod constant potențialul de forță de muncă și dorința de angajare a romilor din Cheud dar și datorită interesului manifestat de administrația locală față de crearea de locuri de muncă pentru membrii comunității, să deschidă punctul de lucru de la Năpradea. Astfel, la circa o jumătate de an de la începerea proiectului „TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD – Servicii integrate pentru o viață demnă”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, există dovezi că se pot întâmpla lucruri bune chiar și în zone cărora nu li s-au dat nici o șansă de dezvoltare.

Inițial, neîncrederea s-a manifestat și în cazul proiectului de la Cheud, unde Asociația ASSOC, împreună cu Primăria și Școala, și-au asumat misiunea de a crea un pachet de măsuri integrate de incluziune socială și combatere a sărăciei pentru cel puțin 510 romi din comună, adică aproape atâția cât sunt în Cheud. În prezent, situația s-a schimbat vizibil, pentru că romii au început să vadă cât de important este ajutorul pe care-l primesc prin proiect și sunt tot mai deschiși să învețe ca să-și îmbunătățească viitorul.

Obiectivul general al proiectului este implementarea pentru comunitatea de romi din localitatea Cheud – comuna Năpradea – județ Sălaj, respectiv pentru cel putin 510 persoane, a unui pachet de măsuri integrate de incluziune socială, combatere a sărăciei și a oricărei forme de discriminare. În acest context, deschiderea secției de montaj de la Năpradea este un argument că, printr-o administrare inspirată și responsabilă a fondurilor europene, vin și rezultatele.

Proiectul „TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD – Servicii integrate pentru o viață demnă”, care are ca scop reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, va continua în următorii 2 ani și jumătate, astfel încât vor fi și alte schimbări în bine.

Președinte ASSOC, Florian Sălăjeanu
Manager proiect, Bianca Pricop Sălăgean