Avantajele angajării persoanelor cu dizabilități – o investiție în diversitate, incluziune și sustenabilitate, prin proiectul ”Revigorarea comunității urbane prin Economie Socială”

Una dintre direcțiile esențiale ale proiectului”Revigorarea comunității urbane prin Economie Socială” este de a crea locuri de muncă pentru persoane dezavantajate pe piața muncii. În această categorie, se regăsesc și persoanele cu dizabilități.

În acest sens, promovarea incluziunii active pe piața muncii a persoanelor cu dizabilității – prin crearea de locuri de muncă sustenabile la nivelul economiei sociale reprezintă un pilon central al proiectului nostru.

O asemenea abordare, dincolo de a fi o măsură de justiție socială, reprezintă, mai ales, o strategie inteligentă de dezvoltare organizațională și comunitară.

De ce este importantă angajarea persoanelor cu dizabilități?

  1. Valoare adăugată în echipă
    Persoanele cu dizabilități aduc perspective diverse, abilități unice și o motivație puternică pentru muncă. Studiile arată că echipele diverse sunt mai inovatoare, mai empatice și mai eficiente în rezolvarea problemelor.
  2. Responsabilitate socială și imagine pozitivă
    Angajatorii care susțin incluziunea sunt percepuți ca fiind responsabili și implicați, ceea ce contribuie la consolidarea reputației și încrederii în brand, atât din partea clienților, cât și a partenerilor.
  3. Beneficii fiscale și sprijin financiar
    În cadrul proiectului PEO, întreprinderile sociale beneficiază de subvenții pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, precum și de sprijin pentru adaptarea locului de muncă și formarea profesională.
  4. Răspuns la nevoile comunității
    În multe cazuri, persoanele cu dizabilități se confruntă cu excluziune sistematică. Integrarea lor profesională prin proiecte ca PEO reduce inegalitățile sociale, susține coeziunea comunitară și contribuie la economii locale mai echitabile și sustenabile.
  5. Crearea unui mediu de lucru incluziv
    Atunci când o organizație angajează persoane cu dizabilități, se dezvoltă un mediu mai empatic, deschis și cooperant – benefic pentru toți angajații.

Proiectul ”Revigorarea comunității urbane prin Economie Socială” – oportunitate reală pentru incluziune activă

Prin intervenții concrete, proiectul” Revigorarea comunității urbane prin Economie Socială” sprijină angajatorii din economia socială să:

  • Identifice și formeze persoane cu dizabilități pentru activități adaptate nevoilor lor;
  • Creeze locuri de muncă verzi, accesibile și sustenabile;
  • Primească sprijin în procesul de adaptare a infrastructurii și organizării muncii;
  • Construiască modele economice incluzive, în care fiecare persoană contează.

Angajarea persoanelor cu dizabilități nu este doar o obligație legală sau morală – este o șansă concretă de a construi un viitor mai echitabil, mai solidar și mai rezilient pentru toți.

FONDUL SOCIAL EUROPEAN
PROGRAMUL EDUCAȚIE ȘI OCUPARE 2021-2027
Prioritate: P4. Antreprenoriat și economie socială
Obiectiv specific: ESO4.1_Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale
Apel de proiecte: PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52- Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate
Titlu Proiect: Revigorarea Comunității Urbane prin Economia Socială
Cod SMIS: 312050

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping cart close