Asociația ASSOC condamnă situația apărută ca urmare a difuzării pe România TV a emisiunii privitoare la Iulia Marin, emisiune care a conținut un discurs împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice.

Căutarea perfecțiunii în societatea de astăzi a creat o cultură care prețuiește doar cele mai înalte realizări și cei mai excepționali indivizi, iar din aceasta sunt excluși cei care nu pot ține pasul cu aceste așteptări sau sunt considerați incapabili.

Astfel, într-o societate care prețuiește perfecțiunea și competiția, persoanele cu dizabilități duc lupte semnificative. Pentru că nu corespund așteptărilor societății și nu pot performa la nivelul semenilor, acestea sunt marginalizate. De aici apar sentimente de rușine, frustrare și izolare. În plus, stigmatizarea din jurul dizabilităților poate agrava aceste provocări. Apar discriminarea, marginalizarea socială, lipa de apartenență… Tocmai de aceea este important să găsim soluții pentru incluziunea lor.

De 27 de ani, Asociația ASSOC Baia Mare – formată predominant din asistenți sociali – militează pentru drepturile grupurilor vulnerabile și incluziunea persoanelor cu dizabilități în comunitate.

Cazul recent de incitare la discriminare și de condamnare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, mai ales în spațiul public, întărește ideea impunerii unor norme clare care să reglementeze derapaje de genul celui petrecut pe postul de televiziune România TV, iar legiferarea este de datoria statului.

În toate proiectele derulate de-a lungul acestei perioade, organizația noastră a promovat toleranța și a propus soluții pentru acestea, dar nu ne putem substitui autorităților.

Desfășurăm activități de integrare și incluziune a persoanelor cu dizabilități în cadrul serviciilor noastre sociale, cum sunt Centrul de Zi pentru Adulți cu Dizabilități – frecventat zilnic de peste 30 de persoane care desfășoară activități educativ-recretative, sau Centrul de Îngrijire și Asistență “Pinochio” de la Cărbunari (Maramureș) – în care locuiesc 14 rezidenți, toți cu diverse dizabilități.

Dizabilitatea, indiferent de tip și grad, nu trebuie să fie o piedică pentru angajare. Statul ar trebui să ofere diferite tipuri de ajutor pentru a se asigura că orice persoană cu dizabilități ce își dorește să muncească, o poate face. De asemenea, ar trebui să ajute persoanele cu dizabilități să își găsească un loc de muncă potrivit, să se angajeze și să le acorde sprijin angajatorilor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Recent, asociația noastră a organizat un eveniment public – organizat în cadrul proiectului “Învățare continuă, o decizie bună pentru carieră!” (ID135494) – în care a pus în dezbatere acest aspect.

Încurajarea tinerilor cu dizabilități din Centrul de Zi ASSOC și Centrul Rezidențial „Pinochio” de a-și dobândi autonomia față de asistenții personali reprezintă una dintre provocările psihologilor și educatorilor care se ocupă de ei.

În afara ajutorului specializat oferit de ASSOC, mai este nevoie de implicarea mediului de afaceri și deschidere din partea comunității în care trăiesc persoanele cu dizabilități.

ASSOC a găsit, la nivel local, partenerii potriviți pentru proiectele derulate în beneficiul celor cu handicap fizic și/sau psihic, dar punem întrebarea: Cum putem crea un mediu incluziv pentru persoanele cu dizabilități?

Nicidecum prin indiferență, tocmai de aceea considerăm că statul, prin instituțiile responsabile (Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) trebuie să intervină.

Doar printr-un efort colectiv din partea indivizilor, organizațiilor și societății, doar printr-o deschidere mai mare către persoanele vulnerabile și prin creșterea gradului de conștientizare și promovarea înțelegerii putem opri aceste atacuri.

Sperăm ca mesajul nostru, precum și altele asemenea să aducă în spațiul public cât mai multe luări de poziție care să contribuie la incluziunea persoanelor din grupuri vulnerabile în societatea românească.

Poveștile de viață și dorințele câtorva asemenea persoane le găsiți într-un scurt filmul publicat pe canalul YouTube ASSOC:

VIDEO – Ferestre