România este într-o cumplită suferință de câțiva ani încoace, iar nevoia unei intervenții rapide este obligatorie pentru că este amenințată însăși stabilitatea națională. Cauza o reprezintă educația tot mai precară a românilor, iar statisticile sunt relevante.

Cele mai recente date Eurostat, din 2021, au relevant că peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase. Mai explicit, dintr-o clasă cu 25 de copii, 4 dintre ei au renunțat la școală până la clasa a VIII-a sau imediat după finalizarea ei.

La nivelul Uniunii Europene, țara noastră rămâne statul cu cea mai mare problemă în acest domeniu dintre toate țările membre. Pericolul a fost identificat, dar problema abandonului școlar timpuriu nu poate fi ștearsă precum table cu un burete. În condițiile date, sunt tot mai multe proiecte care încurajează tinerii să își continue studiile, iar pe dascălii acestora să știe cum să acționeze pentru a oferi educație de calitate și diversificată.

Un proiect care propune metode nonformale, atractive și individualizate este „Elevi educați și competenți”, derulat de Asociația ASSOC în parteneriat cu Școala Gimnazială Finteușu Mic, Liceul Tehnologic de Transporturi Baia Sprie și Liceul Teoretic “Emil Racoviță”. Până la finalul proiectului, membrii echipei de proiect vor desfășura activități de educație nonformală și outdoor, inspirate din sistemele educaționale occidentale, cu scopul de a-i ajuta pe copii să înveţe mai repede şi mai bine.

Din experiența de până acum, specialiștii au constatat că învăţarea non-formală, realizată prin joacă, precum și cea de tip outdoor, organizată în spații mai puțin specifice școlii ajută copii. Ambele metode vor fi integrate în educația formală, dar se mizează pe creșterea interesului pentru școală, îndeosebi în rândul elevilor proveniți din grupuri vulnerabile.

Proiectul „Elevi educati si competenți” (Cod MySmis: ID 154002) are o valoare de 1.731.100,00 lei și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Obiectul general al echipei îl reprezintă creșterea ratei de participare în învățământul primar și secundar în școlile partenere prin dezvoltarea de măsuri integrate de prevenție a abandonului și prin îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar. În proiect vor fi cooptați 40 de dascăli și peste 330 de elevi, îndeosebi din mediul rural și din familii vulnerabile și comunități defavorizate în care rata de părăsire timpurie a școlii este cea mai ridicată.

Nevoia unor proiecte de genul “Elevi educați și competenți” a fost subliniată inclusiv în raportul “România Educată” al Președinției, unde s-a arătat că derularea procesului educațional în regiunile mai izolate este afectat de rata ridicată de sărăcie, problemele sociale și migrație.

Proiect: „Elevi educati si competenți”
Cod MySmis: ID 154002
Durată: 04/11/2022 – 31/12/2023
Lider: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Parteneri: Școala Gimnazială Finteușu Mic, Liceul Tehnologic de Transporturi Baia Sprie, Liceul Teoretic “Emil Racoviță”
Valoare proiect: 1.731.100,00 lei
Valoare cofinanțare UE: 1.718.917,78 lei
WEB: www.assoc.ro Fb.me/asociația.assoc

Manager proiect,
Zahan Olimpia Mariana

Contact: 0744 970 254
Mail: olimpia.zahan@assoc.ro
Telefon: 0262.222.226
Web: www.assoc.ro

Vezi comunicatul de presă – click aici…