Anul trecut, în județul Maramureș, 304 copii și tineri au părăsit sistemul de protecție specială. Alte câteva sute sunt încă în grija statului fie în centre specializate, fie în grija asistenților maternali sau tutorilor. Pentru ei, Asociația ASSOC a creat un proiect special cu dorința să poată interveni în schimbarea destinelor acestora cu ajutorul psihologilor, asistenților sociali și pedagogilor pe care îi are în în echipă.

„CUIB – Căminul unde începe binele” (POCU/738/4/20/135781) este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 care se adresează tinerilor între 16 și 25 de ani, proveniți din centrele de tip familial din Maramureș.

Pe durata derulării, se vor dezvolta servicii de asistență comunitară care să susțină dobândirea deprinderilor de viață independentă pentru adolescenții din sistemul de protecție, într-o etapă a vieții cu imapct major pentru dezvoltarea lor ulterioară.

Proiectul are ca scop scop sprijinirea tranziției de la un sistem institutionalizat către viața independentă prin asigurarea unor măsuri în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor instituționalizați sau post-instituționalizați, astfel încât să li se acorde posibilitatea de a duce o viață demnă și de a juca un rol activ în societate. Obiectivele echipelor implicate în proiecte privesc dezvoltarea deprinderilor de viață independentă pentru tineri instituționalizați sau care au părăsit sistemul de protecție, între 16 și 25 de ani din județul Maramureș prin implementarea de măsuri integrate de prevenire, intervenție și compensare în baza unui plan individualizat de sprijin.

Specialiștii ASSOC și-au propus, ca împreună cu alți specialiști care lucrează în sistemul de protecție, să găsească metodele cele mai potrivite pentru tinerii instituționalizați, constând în adaptarea serviciilor la nevoile reale ale copiilor, consiliere vocațională, activități pentru dezvoltarea deprinderilor de bază pentru autogospodărire, monitorizarea după ieșirea din îngrijire etc.

„CUIB – Căminul unde începe binele” – POCU/738/4/20/135781
Beneficiar: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Apel: POCU/738/4/20 Operațiunea compozită OS 4.12, OS 4.13 – „Prima cameră – Instrumente inovative pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială”- Regiuni mai puțin dezvoltate
Durată de implementare: 01.09.2020-31.03.2023
Valoare contract: 4.750.339,28 lei, din care 85%, 4.037.788,40 lei – valoare nerambursabilă din FSE și 15%, 712.550,88 lei – valoare nerambursabilă din bugetul național;