Experiența dobândită în activitățile destinate copiilor și adolescenților desfășurate în cadrul programelor de educație civică și dialog intercultural, va fi valorificată de echipa ASSOC printr-un nou proiect.

“DIALOG” este un proiect derulat de ASSOC și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation, care își propune să organizeze actiivități creative și educative în beneficiul copiilor și tinerilor cu vârste între 7-20 de ani din diferite medii culturale.

Activitățile vor cuprinde ateliere de explorare personală care să le stimuleze participanților creativitatea, educația, dar și abilitățile de comunicare, dar și pregătirea unui spectacol de teatru intercultural. Grupele de tineri vor avea și un program de mentorat intercultural care să îi ajute să devină exemple pentru copiii mai mici din școli.

Scopul proiectului este promovarea dialogului intercultural prin expunerea copiilor și tinerilor la educație interculturală, crearea unui mediu în care aceștia să învețe, să înțeleagă și să aprecieze diversitatea culturală, să dezvolte abilități de comunicare interculturală, manifestând în cele din urmă o atitudine pozitivă față de alte culturi.

Astfel, în următoarele 4 luni se vor organiza patru ateliere pentru copii și tineri (în special între 15-20 ani).

  • Atelierul Socio-Emoțional: oferă participanților din diverse categorii de cultură, oportunitatea de a dezvolta și consolida abilitățile de gestionare a emoțiilor, comunicare și relaționare socială în context intercultural, consilieri de grup, jocuri de rol, jocuri de integrare, fișe de lucru, povești etc.
  • Atelierul de Educație prin Imagine: participanții vor avea oportunitatea de a dezvolta abilități practice în utilizarea imaginilor într-un context intercultural, prin: crearea de scurt-metraje, crearea de documentare, tehnici de lucru cu imaginea, folosind instrumente aflate la îndemână precum: telefon, obținerea de sunete din atingerea obiectelor etc.
  • Atelierul de Educație Interculturală: oferă o experiență practică de educație interculturală, în care fiecare comunitate să își prezinte identitatea și tradițiile unice prin: gastronomie, muzică, excursii etc.
  • Atelierul Hand-Made: realizarea de produse hand-made prin utilizarea de tehnici tradiționale, materiale și motive specifice zonelor din care provin.

Despre ONG
ASSOC este o organizație care și-a propus încă de la înființare, în 1995, promovarea asistenței sociale în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață a grupurilor defavorizate – persoane cu dizabilități, vârstnici, migranți, tineri din sistemul de protecția copilului, persoane șomere și fără calificare, alte grupuri dezavantaje care necesită integrare și suport. Începând cu 2022, Asociația ASSOC a dobândit statutul de utilitate publică, Guvernul României recunoscând contribuția majoră a asociației noastre ca furnizor de servicii sociale pentru o gamă variată de beneficiari (copii, tineri, părinți, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice). În prezent, organizația este printre furnizorii principali de servicii de asistență socială din Baia Mare și din restul județului Maramureș.

Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:
creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.07