Copiii implicați în proiectul “Școala comunității Remetea Chioarului” s-au bucurat din plin de momentele de relaxare în natură la care au fost provocați de specialiștii ASSOC care răspund de activitățile educaționale.

Pornind de la premisa că un copil este educat de tot ce vede, membrii echipei de proiect le-au oferit micuților oportunitatea să exploreze mediul înconjurător. Pe parcursul lunii mai, copiii au avut ocazia să petreacă mai mult timp în natură, iar în acest fel să învețe și să își formeze noi abilități de viață.

Curtea şcolilor și grădinitelor, străzile satelor din comunitate, dealurile şi peşterile, grădinile şi livezile au devenit spaţii ale educaţiei “outdoor” și tot atâtea pretexte pentru susţinerea dezvoltării personale, pentru interacţiune interculturală şi distracţie.
Deşi copiii care trăiesc în mediul rural s-a dovedit că pot fi surprinşi de tot ce oferă natura. Atât preşcolarii, cât şi elevii au fost entuziasmați, iar reacțiile lor au fost pe măsură. Aceștia s-au arătat mulțumiți că, după zile extenuante în bănci și lecții dificile, că pot afla lucruri noi într-un mod distractiv. “Când ieşim în curte şi facem câte o activitate suntem deja alţii, parcă ne trece oboseala, ne place să povestim unii cu alţii. Afară e altfel….”, a spus unul dintre micuți. Un altul l-a completat spunând că “dacă am avea un loc în curte unde să facem orele, cred că am fi mai atenţi, când eşti afară parcă te joci, chiar dacă, de fapt, înveţi.”

Specialiștii ASSOC implicați în proiectul “Școala comunității Remetea Chioarului” au inițiat mai multe activități educative în colaborare cu unitățile școlare din zonă, altele decât cele clasice, iar rezultatele au fost încurajatoare pentru viitor. “Am ieşit la un picnic în Remecioara, am vizitat o peşteră despre care nici nu ştiam că există şi am facut un gratar în pădure. A fost super. Am strâns lemne pentru foc, am făcut focul, am prăjit grătare, ne-am simţit bine. Aş vrea să ieşim în fiecare lună macar”, a spus unul dintre elevii participanți.

Într-un sistem educațional care le pare copiilor destul de obositor şi rigid, activităţile ca și cele de la Remetea Chioarului sunt ca o gură de oxigen proaspăt, pentru că îi ajută pe copii să trăiască experienţe noi, să îi facă să descopere și să aprecieze mediul înconjurător.

Activitătile extracurriculare implementate în cadrul proiectului “Şcoala comunitatii Remetea Chioarului” mai au scopul de a suplini tot ceea ce şcoala tradiţională nu poate sau nu are timp să ofere: o dezvoltare armonioasă pentru minte, trup şi suflet, o creştere echilibrată si sănatoasă și o copilărie frumoasă care nu poate fi concepută fără peripeţiile şi aventurile petrecute în natură.

“Mă bucur că stau la ţară. Cred că nu aş rezista să învăţ la o şcoală de la oraş. Aici, ne simţim mai liberi şi nu cred că suntem cu nimic mai prejos față de cei care învaţă la oraş.”