Asociația ASSOC s-a aflat pe lista câștigătorilor unui concurs național care a premiat cele mai bune servicii sociale din țară destinate vârstnicilor.

Festivitatea de premiere a avut loc la Bucureşti, în aulă Facultăţii de Sociologie şi Asistenta Socială – unde au fost prezenţi furnizorii publici şi privaţi ale căror servicii sociale au fost desemnate exemple de bune practici în serviciile sociale din România adresate persoanelor vârstnice.

Concursul a fost organizat de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Direcţia Politici Servicii Sociale în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, în vederea identificării unor exemple de bune practici în serviciile sociale din România adresate persoanelor vârstnice.

Serviciul presupune însoțirea persoanelor asistate la medicul de familie sau specialist, asigurarea de hrană în regim catering pentru cei care sunt în cea mai mare nevoie, pentru că neputința dar și lipsurile materiale fac ca unii să nu poată avea nici măcar o masă caldă pe zi. Împiedicarea marginalizării beneficiarilor; participarea şi integrarea deplină și efectivă în societate; egalitatea de șanse; accesibilitatea; sprijin în îmbunătățirea condițiilor habitatului în care își desfășoară activitatea vieții de zi cu zi; îmbunătățirea circuitului rețelei informale și non-informale, prin menținerea legăturii cu prietenii, vecini, încurajarea socializării; auto împlinirea; participarea, independența, îngrijirea și demnitatea; îmbunătățirea relației de încredere în propriile lor capacitați; menținerea demnității umane sunt misiunea noastră, sunt alte câteva dintre serviciile oferite.

Pentru ASSOC recompensa acordată este extrem de valoroasă, dar ne şi încurajează să continuăm activitatea începută în beneficiul persoanelor vârstnice de acum 27 de ani. Prin activităţile desfăşurate încercam să găsim finanţări care să ne permită să oferim cele mai bune servicii de asistenţă socială unei categorii de persoane care de cele mai multe ori este uitată.

Vestea bună venită de la Ministerul Muncii este aceea că Guvernul a aprobat Strategia naţională privind îngrijirea de lungă durată (ILD) şi îmbătrânire activa pentru perioada 2023-2030.

Documentul vizează creşterea numărului persoanelor vârstnice care reuşesc să trăiască o viaţă independentă cât mai mult timp posibil pe măsură ce îmbătrânesc şi îmbunătăţirea accesului la servicii adecvate de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice dependente.

România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei, având în prezent aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 19,2 % din populaţie.

Se preconizează că ponderea populaţiei adulte vârstnice din România cu vârsta de 65 de ani sau mai mult va creşte şi mai mult, ajungând la 27,7 %, până în anul 2050. În aceeaşi perioadă, se preconizează că ponderea persoanelor în vârstă de 80 de ani sau mai mult va creşte de la nivelul actual de 4,8 % la 8,5 %. Acest lucru se întâmplă în contextul şoldului negativ al migraţiei externe, al ratelor scăzute de natalitate şi al creşterii speranţei de viaţă. Îmbătrânirea şi creşterea speranţei de viaţa sunt, în general, însoţite de perioade prelungite de fragilitate şi de dependenţă. În România există o proporţie semnificativă de persoane în vârstă, în special de peste 80 de ani, care necesită servicii de îngrijire pe termen lung.