Povesti din viata rromilor

By iunie 12, 2014 decembrie 7th, 2015 Știri și evenimente

De ce pleacă rromii în Franţa? Care sunt condiţiile lor de trai în România ? Ce anume determină această populaţie să se instaleze în caravane pe terenurile improvizate din Franţa, întrucât modul lor de viaţă este sedentar precum cel al ţării de origine ? Care sunt dorinţele lor reale de integrare şi obstacolele cu care se confruntă zi de zi ?

Acestea sunt întrebările care ritmează cotidianul profesioniştilor şi voluntarilor care lucrează cu rromii migranţi în cadrul reţelei Romá, reţea asociativă creată în martie 2010. Romá reuneşte asociaţii care intervin cu proiecte sociale în rândul comunităţii rome din Franţa şi din România precum : La Sauvegarde du Nord, Afeji, Secours catholique, FNARS Nord-Pas de Calais, Caritas Satu Mare şi ASSOC Baia Mare.

Impreună, aceste asociaţii vor să aducă soluţii adaptate, transnaţionale, deoarece inserţia publicului rrom este înainte de toate o chestiune europeană. Deşi miza este importantă, numai printr-un proces de interogare continuă a raportului cu beneficiarul, putem respecta autonomia familiilor şi diversitatea parcursurilor. Astfel, inspirându-ne din munca socială de teren realizată de asociaţiile menţionate mai sus, acest livret dă cuvântul familiilor aflate în Franţa şi în România.

Publicatia este deocamdata consultabila online pe site-ul asociatiei La Sauvegarde du Nord in franceza si romana :

Poveşti din viaţa rromilor

cid:image001.jpg@01CF5347.F9FBB5C0