“Ziua porților deschise” în serviciile sociale de zi oferite de ASSOC persoanelor adulte cu dizabilități a fost un prilej pentru comunitatea locală de a-i cunoaște pe beneficiarii centrelor de zi, dar și pe profesioniștii care îi ajută să își depășească statutul.

Izolarea persoanelor cu dizabilități aproape că este firească în România, iar stigmatizarea a început odată cu abandonarea lor în “orfelinatele groazei”. Discriminarea a persistat chiar și după schimbarea metodelor de îngrijire și asistență, iar înlocuirea termenului de “handicapat” cu acela de “persoană cu dizabilități“ nu a produs efecte imediate, dar a ajutat la conștientizarea problemelor și nevoilor acestor oameni.

Asociația ASSOC continuă, prin serviciile sociale dezvoltate, să spargă barierele dintre persoanele cu dizabilități și restul comunității, iar ziua de azi a fost un astfel de exemplu. “Ne-am dorit ca prin acest eveniment să oferim o prezentare la fața locului a practicilor sociale în sistemul de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, precum și modul în care ASSOC contribuie la procesul de incluziune și dezinstituționalizare, prin experiența acumulată în cei 30 de ani de activitate în domeniul social. Un eveniment similar l-am organizat și în centrele rezidențiale pe care le administrăm în Cărbunari și Groși”, a declarat Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC.

Pentru beneficiarii centrelor de zi, ziua de astăzi a fost ca oricare alta, pentru că activitățile lor au fost cele specifice programului obișnuit. Ceea ce au arătat ei oaspeților care au trecut pragul asociației a fost prietenia pură de care sunt capabili și dorința lor de a progresa.

Concluzia a fost că asemenea evenimente trebuie repetate, pentru că este important să ne educăm și să fim mai toleranți cu persoanele cu dizabilități, să le arătăm respect ca și altor membri ai comunității.

Inițial, ASSOC și-a invitat partenerii să viziteze și serviciile rezidențiale oferite de asociația noastră, iar acesta a fost un bun prilej ca responsabilii implicați în susținerea activităților să îi vadă în mediul propriu pe beneficiari. Oficiali din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, dar și reprezentanți ai autorităților locale au vizitat Centrul de Îngrijire și Asistență “Pinochio” de la Cărbunari (Dumbrăvița) și Complexul de Locuințe Maxim Protejate (LMP) “Salciei” de la Groși.

Acțiunile au făcut dintr-un program care celebrează Ziua Mondială a Asistentului Social, sărbătorită anual în luna martie, și care în 2024 are tematica “Viitor comun pentru o schimbare semnificativă și transformatoare”.

Aceasta se va încheia cu o conferință publică – OMUL BUN ȘI VIAȚA BUNĂ ÎN ASISITENȚA SOCIALĂ – organizată în 29 martie, de la ora 11.00, în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România – Sucursala Teritorială Maramureș și Sălaj, Centrul Universitar Baia Mare și Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, care se va desfășura la Facultatea de Litere, în sala 66.

CONFERINȚĂ

Data și ora:
29 martie, ora 11.00

Locul:
Sala 66 (et. 2), Facultatea de Litere
Strada Victoriei, nr. 76

Moderator:
Florian Sălăjeanu, președinte CNASR Maramureș și Sălaj, respective președinte ASSOC

Tematică și vorbitori:
Centrul Universitar Nord Baia Mare
Teoria și practica asistenței sociale; De la practica academică la practica socială; Competențe în asistența socială – Perspective teoretice și practice
Conf. univ. dr. habil. Ioan Mircea Fărcaș, decan Facultatea de Litere
Conf. univ. dr. Adriana Călăuz
Lect. univ. dr. Romana Oneț
Lect. univ. dr. Maria Belea

Primăria Municipiului Baia Mare
Incluziunea socială a comunităților de romi din Baia Mare – studiu de caz Cuprom
Ioan Doru Dăncuș, primar interimar Baia Mare
Marius Tămășan, director DAS Baia Mare

Asociația ASSOC
Dezvoltarea abilităților lucrative la persoanele cu dizabilități
Dorina Trifu Suciu, manager Servicii Sociale ASSOC
Ramona Oprea, coordonator Servicii Sociale ASSOC
Cristian Fărcaș, CEO BSG Amanet & Exchange
Mircea Mihnea, administrator Proiect Personal Leasing

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
Biserica mereu vie prin membrii Săi și relevantă prin faptele Sale
Arhimandrit dr. Casian Filip, vicar eparhial
Arhimandrit dr. Ioachim Tomoiagă, președinte Asociația Filantropia Maramureșeană
Preot paroh Vasile Fodoruț, președinte Asociația Filantropică “Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare