Tot ceea ce facem, trebuie să fie făcut cu dragoste și pasiune, iar ca să izbândești în ceva trebuie să pui suflet.

Echipa ASSOC încă de la înființare și-a propus să fie de folos celor în nevoie, iar cu fiecare ajutor oferit în comunitate fiecare membru al ei a pus câte un gram de suflet bun, empatie, dorință de bine și tot așa până a completat rețeta iubirii de semeni.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fasociatia.assoc%2Fvideos%2F321073319442140%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Așadar, a fost de la sine înțeles de ce una dintre acțiunile prin care colegii din ASSOC și-au propus să sărbătorească cei 26 de ani ai asociației a pornit din bucătăria Restaurantului Social ASSOC, „inima” organizației încă din primul an de viață al asociației, și s-a încheiat în casa unor vârstnici singuri din Baia Mare.

Cantina Socială – „Masa pe roți” – a fost primul proiect social de anvergură al ASSOC, dar și proiectul de suflet al echipei, în care sunt însumate toate principiile și valorile de bază ale asociației.

Fiind primul dintre proiectele demarate de asociație de-a lungul celor 26 de ani de activitate, Cantina Socială a întâlnit multe obstacole în cale, dar nu numai că a rămas în picioare, ci, mai mult, a dus la conturarea altor servicii sociale, iar unul de care este mare, mare nevoie li se adresează bătrânilor.

„Fiecare proiect, activitate sau serviciu social dezvoltate de ASSOC are în centru omul, tratat așa cum noi am dori să fim ajutați în situații de dificultate. Indiferent de situația în care se poate afla o persoană, aceasta trebuie tratată cu demnitate. Nu judecăm pe cineva după stare, ci ne gândim la cauze și cum putem ajuta. Suntem mereu concentrați pe îmbunătățirea calității serviciilor, pe diversificarea lor, pe dezvoltarea unora noi care să răspundă nevoilor oamenilor. Determinarea echipei, motivația intrinsecă și respectul pentru om sunt valori dominante în ASSOC”, acesta este crezul Biancăi Pricop Sălăgean, vicepreședinte și inițiator al activității recente din Restaurantul Social.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fasociatia.assoc%2Fvideos%2F955921538332475%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Practic, colegii din proiectele „Servicii sociale integrate în comuna Ileanda” și “Activarea potențialului tinerilor NEETs”, împreună cu cei din Serviciul Social de Îngrijire Vârstnici la Domiciliu și-au dedicat timp pentru o cauză frumoasă, la care au contribuit fiecare și care, în final, a adus bucurie și a stârnit valuri de emoție.

O echipă a gătit, iar mâncarea a ieșit perfect, pentru că a fost făcută cu mult drag. O alta s-a ocupat să livreze un prânz cald celor 30 de vârstnici pe care ASSOC îi are în grijă, iar concluzia acțiunii a fost aceea că important este ca misiunea pe care ne-o alegem în viață să reprezinte o pasiune și nu o obligație.

“Un asistent social te poate ajuta să te vindeci emoțional, iar misiunea lui se regăsește în participarea la rezolvarea problemelor din comunitățile vulnerabile, în asigurarea unei vieți demne în tratarea sufletelor celor necăjiți. De la înființarea asociației urmărim să facem fapte bune și să ajutăm la vindecarea societății. Putem reuși dacă și ceilalți membri ai comunității decid să ăși dăruiască din timp și să se implice în acțiuni de întrajutorare. Îi așteptăm pe toți oamenii faptelor bune să ni se alăture pe parcursul activităților caritabile pe care le derulăm la ASSOC”, a declarant Florian Sălăjeanu, președintele Asociației ASSOC.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fasociatia.assoc%2Fvideos%2F1091104458302949%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Asistenții sociali din ASSOC au reușit să le insufle și celorlalți colegi din asociație aceste principii, care rezonează cu oamenii mai puțin privilegiați de viață. Compasiunea echipei nostre implică generozitate, abilitatea de a simți suferința și durerea altcuiva, precum și evitarea situațiilor care pot crea suferință altei persoane. Toată această stare s-a resimțit în cadrul acțiunii caritabile, când colegi proveniți din departamente diverse s-au putut implica în acțiuni de asistență socială și au avut oportunitatea să facă o altă muncă decât cea cu care sunt obișnuiți, dar mai ales să rezoneze cu sufletele unor oameni necăjiți, bolnavi sau singuri și să încerce să le ofere o rază de speranță.

Rețeta iubirii de semeni include compasiune, vorbe bune, atenție la nevoi, iar pe acestea le-au inclus colegii din ASSOC care s-au implicat în acțiunea, iar întâlnirea cu vârstnicii pe care i-au vizitat acasă a venit cu multe emoții. A fost o bucurie pentru toți cei implicați. Unii au fost fericiți că le-a trecut cineva pragul casei și au avut cu cine schimba o vorbă, iar alții că au avut prilejul să facă o faptă bună.

De altfel, în ASSOC, după 26 de ani de activitate, am învățat unii de la alții, iar astfel ne-am regăsit într-o echipă tot mai puternică și dispusă să lupte chiar și pentru cauze pe care alții le consideră pierdute, doar în acest mod misiunea de asistent social fiind împlinită.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fasociatia.assoc%2Fvideos%2F1766995170164654%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=”560″ height=”429″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>