Omul este o ființă socială, care formează constant legături cu cei din jurul său, iar socializarea este parte integrantă din natura umană. Totuși, pentru a avea capacitatea de a dezvolta și menține relații sociale, foarte important este timpul petrecut în procesul de autocunoaștere.

Tinerii beneficiari ai proiectului „CUIB – Căminul unde începe binele” (ID 135781), împreună cu voluntari cu vârste cuprinse înte 16 – 24 de ani, învăță care sunt cele mai eficiente metode de autocunoaștere prin intermediul atelierelor organizate de echipa proiectului.

Participarea la ateliere le oferă tinerilor din sistemul de protecție contextul ideal de a se descoperi pe ei înșiși atât prin intermediul socializării cu tineri din afara sistemului, cât și prin intermediul întâlnirilor cu psihologii și consilierii care activează în proiect. În acest fel, își dezvoltă abilități eficiente pentru viața de adult, care să le ofere mai multă independență și siguranță.

În cadrul atelierelor, tinerii dobândesc multiple abilități de analiză cognitivă și emoțională, dar și capacitatea de a analiza, din perspectivă obiectivă, amintiri, senzații, valori și sentimente, astfel încât să reușească să răspundă la întrebări legate de cauzele reacțiilor și comportamentelor personale în anumite situații ori ebenimentele care îi rănesc. Îndrumați de specialist, tinerii pot astfel să își învingă temerile, să lege relații sociale sănătoase, să fie mai flexibili în găsirea unor soluții alternative la problemele cu care se confruntă.

“Odată cu identificarea răspunsurilor la aceste întrebări, tinerii au capacitatea de a înțelege care sunt prioritățile și principiile după care se ghidează, reușind să le aplice în viața de zi cu zi și în relațiile cu cei din jurul lor”, a spus Cristina Dina, organizator al atelierelor.

Pentru a desfășura eficient aceste ateliere, au fost formate cinci grupuri de tineri, unele chiar și în mediul rural, mai exact în Groșii Țibleșului și Chechiș, unde nevoia de interacțiune cu tineri de vârste similare este și mai acută.