„Un om este tânăr sau bătrân în funcție de cum se simte el însuși” spunea Thomas Mann. Azi, 1 octombrie, de Ziua Internațională a persoanelor vârstnice este un bun prilej să ne arătăm aprecierea față de cei în etate, dar, totodată, să analizăm mai atent fenomenul de „îmbătrânire”.

Bătrânețea este un prag al trecerii de la o viață activă la una mai liniștită, dar, ținând cont de diferențele din societate, aceasta se poate instala mai repede sau mai târziu, poate aduce bucurii, dar și multe necazuri. În unele state, cum sunt cele scandinave, pensionarii au cele mai bune condiții de viață de viață, iar acest lucru este certificat în topul Global Age Watch. În altele, însă, bătrânii nu sunt printre cei mai fericiți oameni și se confruntă, pe lângă boli, și cu lipsuri materiale.

România se situează la mijloc în clasamentul Global Age Watch, viața vârstnicilor fiind una mulțumitoare, dar nicidecum satisfăcătoare. Avem peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, iar fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.

Conform „Strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice” se preconizează că populaţia aptă de muncă din România, cu vârsta între 20 şi 64 de ani, va scădea cu 30 de procente până în anul 2060, în timp ce procentul populației în vârstă va crește cu 30%. Consecințele vor consta în scăderea dramatică a cuantumului pensiilor, creșterea semnificativă a cererilor de cazare în rezidențele destinate vârstnicilor, a serviciilor de îngrijire la domiciliu și o presiune ridicată pe sistemul medical.

În condițiile date, e firesc să ne gândim îndeaproape la vârstnici și, în perspectivă, să găsim soluții pentru ca viața lor să se mențină în condiții decente și să creăm oportunități care să le permită să se implice în comunitate.

ASSOC are în strategie aceste obiective încă de la înființarea asociației, iar în ultimii ani a dezvoltat mai multe proiecte destinate vârstnicilor. În prezent, asociația noastră este implicată în gestionarea a trei centre rezidențiale, în Maramureș, la Cluj și la Satu Mare, și are un serviciu licențiat de îngrijiri vârstnici la domiciliu. De asemenea, ASSOC a deschis un call-center dedicat îndeosebi persoanelor vârstnice, iar în ultimul an a preluat prin UMAS România câteva mii de apeluri telefonice din toată țara.

“Suntem preocupați să le oferim seniorilor o îngrijire demnă, pentru că merită să se bucure de o viață liniștită. Proiectele în care ne-am implicat le-am gândit astfel încât să corespundă așteptărilor noastre. Răspundem standardelor, dar în primul rând răspundem nevoilor pe care le au vârstnicii, astfel încât în afară de îngrijire, le oferim și atenție, le suntem tovărașii care să îi scape de singurătate”, a declarat Florian Sălăjeanu, președintele Asociației ASSOC.

Asociația pentru Îngrijiri Comunitare Maramureș din Ocna Șugatag și Asociația Viavalis Turț sunt două dintre proiectele ASSOC destinate îngrijirii vârstnicilor.

La Ocna Șugatag, centrul are la momentul actual o capacitate de 50 de locuri, dintre care 48 sunt ocupate. Anual, administrația centrului primește aproximativ 50 de cereri, dintre care numai un procent de 50% reușesc să fie materializate.

Centrul Viavalis Turț are la momentul actual o capacitate de 40 de locuri și un număr de 31 de beneficiari. În jur de 25-30 de cereri în vederea cazării se primesc anual, număr care va crește cu trecerea fiecărui an în parte.

Cel mai recent proiect rezidențial al ASSOC destinat seniorilor este lângă Cluj-Napoca, la Gilău, și este printre cele mai moderne din țară, oferind condițiile cele mai bune de îngrijire și recuperare, baza materială constând în piscină, sală de kinetoterapie și gimnastică de întreținere. CARO by ASSOC Senior are o capacitate de 160 de locuri, iar accesul în toate spațiile este optimizat pe nevoile rezidenților.

Îngrijirea seniorilor presupune luarea în considerare a tot ceea ce ei au nevoie, atât din punct de vedere fizic, dar și psihic și spiritual. Din acest punct de vedere, administratorii centrelor se asigură să răspundă tuturor cerințelor.

Făcând abstracție de îngrijirile pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, pentru a oferi vârstnicilor o viață liniștită și împlinită, accentul a fost pus pe crearea unui ambient cât mai placut și linistit, servicii de specialitate precum prezența unui psiholog, socializare între beneficiari, dar și cu personalul, echipamente adaptate nevoilor lor: toalete mobile, elevatoare pentru persoanele cu probleme locomotorii, paturi cu acționare electrică și facilitarea mijloacelor de mobilizare a beneficiarilor nedeplasabili.

În afara centrelor, Serviciul de îngrijire a vârstnicilor înființat de ASSOC în 2020 încearcă să răspundă acestei cerințe și să ofere îngrijire personală în concordanţă cu gradul de dependenţă şi nevoile individuale de ajutor. Preocuparea ASSOC în acest domeniu nu este nicidecum nouă, pentru că primul proiect important al asociației i-a vizat chiar pe bătrânii singuri. Serviciile de îngrijire personală la domiciliu sunt destinate pentru 30 persoane dependente din Baia Mare care, ca urmare a pierderii autonomiei funcţionale din cauze fizice, psihice sau mintale, necesită ajutor semnificativ pentru a realiza activităţile uzuale ale vieţii de zi cu zi.