Noul președinte al Asociației Sănătatea din Franța, Rachida Bounoua, a vizitat ASSOC împreună cu doi colegi, Yves Meriadec (trezorier) și Jean Claude Houllier (membru în adunarea generală), iar în cele două zile de ședere în Baia Mare i-au întâlnit pe tinerii cu dizabilități care beneficiază de serviciile psihologilor și terapeuților care activează în centrele Viața, Pinochio și de Zi, dar au și participat la activitățile zilnice.

Președinta asociației franceze s-a aflat la primul contact cu ASSOC, însă colegii ei au mai avut ocazia să îi întâlnească pe specialiștii asociației la vizitele anterioare. Interesul principal al francezilor a fost pentru Centrul Viața, pe care Sănătatea il susține financiar încă de la înființare. A fost și un bun prilej de întâlnire cu mentorii Centrului Viața, medicii Kristina Cucu și Raoul Bostvironnois, care au pus bazele acestui serviciu social al ASSOC și care i-au convins pe francezi că merită să îl sprijine.

VIAȚA – servicii de specialitate pentru părinți și copii, serviciu social licențiat – a fost dezvoltat de ASSOC Baia Mare și funcționează în cadrul asociației din 2001 cu sprijinul asociației din Franța. Inițial, serviciul social i-a vizat pe copiii plasați în asistență maternală care manifestau probleme de adaptare la viața socială nouă. Treptat, ca urmare a nevoii mari pentru asemenea servicii, consilierea și psihoterapia s-a extins la un spectru mai larg de probleme emoționale și de comportament. Caracterul social al serviciului s-a păstrat, dar se face terapie și pentru alte cazuri.

Asociația “Sănătatea” este o inițiativă a unei echipe franceză-română, fondată în 1990 de medici din zona Armentières (Franța de Nord), iar dr. Raoul Bostvironnois, medic francez pensionar stabilit în Maramureș, este cel care a contribuit la înființarea ei, dar și la continuarea activității.