Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, în calitate de promotor, anunță închiderea inițiativei bilaterale “Protect, Suport, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV”, cu număr contract finanțare 1/20.05.2022. Prin serviciile oferite, ne-am propus să punem în practică intervențiile de urgență care sprijină persoanele strămutate de cetățenie ucraineană sosite în România în contextul crizei umanitare rezultate în urma războiului din Ucraina.

Obiectivul principal a constat în prevenirea traficului de persoane și acționarea în situațiile în care există victime sau potențiale victime. Astfel, am oferit siguranță persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană care tranzitează România sau doresc să petreacă timp în țara noastră.

Ca răspuns la posibilitatea existenței unor grupuri criminale internaționale în apropierea trecerii frontierei din nord-estul României, am creat echipe de intervenție permanente formate din experți care să vină în întâmpinarea nevoilor refugiaților în cazul în care situația o impune.

Prin intermediul echipei de experți (ofițeri specializați în traficul de persoane, psihologi, asistenți sociali și translatori), am consiliat peste 4.000 de persoane strămutate de cetățenie ucraineană care au beneficiat direct de servicii gratuite de informare, consiliere cu privire la pericolul traficului de persoane și modalități de a nu deveni victime ale acestei infracțiuni.

S-au desfășurat activități specifice de asistență și s-a intervenit prompt la peste 6 cazuri de posibile victime ale traficului de persoane, inclusiv ale traficului de migranți. Deoarece prevenția este scopul principal, am susținut 9 seminare în diverse localități din România pe teme specifice traficului de persoane.

Inițiativa bilaterală s-a derulat pe o perioadă de 9 luni, între 20.05.2022 și 20.02.2022 și a beneficiat de un grant de 791.664,00 lei oferit de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor.”

Conferința de închidere a inițiativei bilaterale “Protect, Suport, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV” va avea loc în data de 17.02.2023, ora 11:00, la sediul ASSOC Piața Libertății nr. 10, localitatea Baia Mare. Persoanele interesate sunt rugate să confirme participarea printr-un email trimis la adresa preveniretrafic@assoc.ro

Inițiativă bilaterală finanțată de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021
Operator de program: Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS)
Promotor : Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC

Persoană de contact: Marcel Puiu
www.stoptrafic.ro