Pe terenul de fotbal nu trebuie să existe rivalități de etnie, religie, sex, ci doar spirit de competiție. La fel și în viața de zi cu zi. Însă, oricât ne-am dori armonie între oameni, cazuri de abuzuri și violențe se întâlnesc frecvent.

Combaterea discriminării și integrarea socială se pot face inclusiv pe terenul de fotbal, iar echipa proiectului „Integrarea – soluție a modernizării”, implementat de ASSOC în Finteușu Mic, județul Maramureș, s-au gândit să îi provoace la fair-play pe localnicii romi și români.

Adulți și copii au fost invitați să participe la Cupa Prieteniei la Fotbal – ediția 1 (mai 2019), iar primul meci organizat în cadrul competiției sportive a demonstrat că prin încurajarea fair-playul membrii comunității învață să își respecte coechipierii și adversarii din teren, dar mai ales să nu facă diferențe de niciun fel.

„Albaștrii” s-au întâlnit cu „Roșii” pe terenul de fotbal improvizat pe imașul localității Finteușu Mic, încurajați de pe margine de numeroși superteri. Echipele mixte, formate din jucători români și romi, au luptat până în ultima secundă a meciului. Victoria nu le-a aparținut doar „roșiilor”, ci tuturor participanților, care în acest fel au fost prezenți la o activitate prin care s-a promovat multiculturalismul.