Peste 600 de specialiști în asistență socială și servicii sociale din Europa și America s-au reunit la Milano, în Italia, pentru cea de-a 27-a Conferință European Social Services (5-7 iunie 2019). ASSOC, membră a European Social Network (ESN) începând cu acest an, a fost reprezentată la reuniunea internațională de președintele asociației, Florian Sălăjeanu, care, împreună cu restul participanților, a discutat despre calitatea serviciilor sociale, rolul autorităților locale în oferirea de sprijin specializat în domeniul asistenței speciale, precum și necesitatea formării personalului.

Conferința “Striving for Quality” a avut un program complex, dar tema principală a fost de identificare a celor mai bune soluții pentru creșterea calității îngrijirii și calității vieții în rândul categoriilor vulnerabile, de la copii în situații de risc până la vârstnici. Reuniunea internațională a reprezentanților publici și privați care furnizează și dezvoltă servicii sociale a pus în dezbatere probleme majore în domeniu, în contextul reconfigurării politicilor europene și a schimbărilor socio-economice, respectiv demografice.

“Pentru noi este un bun prilej să ne conectăm la strategiile europene în domeniul serviciilor sociale și să avem schimburi de experiență cu colegii europeni. La conferința de la Milano au fost prezentări multiple, pe tematici diverse, care au format tabloul complet al politicilor în domeniu și au schițat strategiile de viitor. Trăim într-o Europă în schimbare, în care tehnologizarea excesivă, îmbătrânirea accentuată și procesul migrației ne obligă la planificarea unor investiții pe termen lung în servicii sociale, investiții care să pună accentul pe calitate și, mai ales, pe om”, a explicat președintele ASSOC, Florian Sălăjeanu.

Oficialul asociației băimărene a enumerat și câteva dintre prezentările și workshop-urile care i-au captat în mod deosebit atenția despre modele integrate de îngrijirie în centrele rezidențiale, managementul cazurilor sociale, servicii dezvoltate cu sprijinul persoanelor cu dizabilități.
• Model of integrated care for residential facilities (Regional government of Catalonia, Spain)
• Reliance: improving the quality of life of single parents and their families (National Association of Directors of Social Care and Health – ANDASS, France)
• Integrated case management: improving outcomes for social services and users (Lombardy Region, Italy)
• Co-producing services with people with disabilities (Municipality of Randers, Denmark)

Conferința este organizată anual de ESN, singura rețea europeană de autorități publice și private în domeniul serviciilor sociale. Cu prilejul reuniunii de la Milano, cei prezenți au marcat și împlinirea a 20 de activitate a organizației.
ESN, cu sediul la Bruxelles, este partener strategic al Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din Comisia Europeană și are 125 de organizații membre din 33 de țări. România este reprezentată în acest organism de Primăria Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială Baia Mare și patru organizații private din București și Arad. Din acest an și ASSOC s-a alăturat rețelei europene.