Un proiect pentru sufletul copiilor din Remetea Chioarului

By martie 21, 2019Știri și evenimente

A crea schimbare în orice comunitate, dar mai ales într-o comunitate multiculturală, reprezintă un pas uriaş înainte, care presupune timp și efort din partea tuturor celor implicați în proces. Acesta este scopul proiectului “Școala comunităţii Remetea Chioarului”, derulat de ASSOC în localitatea maramureșeană.

În condiţiile în care, în zonă, se înregistrează o creştere alarmantă a numărului de eşecuri şi abandonuri şcolare, a comportamentelor delincvente, tulburărilor emoţionale, specialiștii din ASSOC apreciază că şcoala trebuie să devină o instiutuţie socială cu funcţii multiple, aptă să răspundă eficient nevoilor psihologice şi sociale ale elevului, să asigure cadrul optim pentru starea sa de bine, pentru diminuarea şi prevenirea tulburărilor de adaptare.

Tocmai de aceea, în proiectul de la Remetea se acordă atenție atât activităţilor de prevenire a abandonului școlar, cât și sufletului copiilor. În luna martie 2019, experţi psihologi şi asistenţi sociali din cadrul ASSOC au organizat sesiuni se consiliere de grup, tip atelier, evaluări psiho-sociale, consiliere individuală şi educaţie parentală, susţinute de experţi psihologi şi asistenţi sociali din cadrul ASSOC.

Cunoaşterea şi gestionarea propriilor emoţii, înţelegerea lumii subiective a copilului de către propriul părinte, asumarea nivelului de aspiraţii în raport cu sine, medierea conflictelor interioare şi exterioare sunt paşi implementaţi lună de lună la școlile şi grădiniţele din comuna Remetea Chioarului pentru a diminua eşecul integrării sociale a acestor copii.

Copiii sunt încântaţi de întâlniri, pentru că învaţă să îşi găsească echilibrul şi să caute soluţii pentru problemele lor. Din păcate, unii dintre ei reprezintă cazuri sociale dificile și necesită mai mult decât sprijin psihologic.

Proiectul de la Remetea este și pe sufletul experților ASSOC, care au observat cum părinții și copiii cu care interacționează își înving prejudecățile legate de rolul psihologului, acesta fiind privit ca o persoană de sprijin, de ajutor într-un moment sensibil al vieţii.