Niciodată n-a mai fost atâta lume la un loc în Finteușu Mic, unde duminică, 1 septembrie, a fost Ziua Frăției, un eveniment prin care ASSOC și-a propus să promoveze cultura romilor, tradițională și modernă, să ajute la consolidarea stimei de sine a romilor și să creeze un dialog între cetățenii români, indiferent de etnie.

Cel puțin 1.000 de persoane au participat la Ziua Frăției de la Finteușu Mic. Festivalul interetnic organizat prin proiectul „Integrarea, soluție a modernizării comunității” a adunat romi și români din toată zona Chioarului, dar și din Baia Mare, iar terenul de fotbal din mica localitate maramureșeană s-a animat ca niciodată.

Muzicanți și soliști din ansambluri populare tradiționale și moderne, dar și dansatori de etnii diverse au urcat pe scena festivalului. Concertul cel mai așteptat a fost a lui Sandu Ciorba, un exponent al muzicii de petrecere rome din Transilvania, care a cântat pentru prima dată la un eveniment public organizat în Maramureș.

Caracterul multicultural a fost reflectat și în afara scenei, unde echipa proiectului a amenajat un stand de informare în care s-au regăsit materiale antidiscriminare și de promovare a activităților derulate la Finteușu Mic, dar și în celelalte standuri destinate copiilor și adulților, care au recreat atmosfera bâlciurilor de odinioară în care se regăseau elemente culturale și sociale diferite și unde participații aveau parte de muzică, dans, întreceri, mâncare și un motiv de întâlnire și socializare.

Rezultatul festivalului chiar a fost pe măsura așteptărilor, iar atmosfera a fost una care merită retrăită, poate cu ocazia unei a doua ediții a evenimentului la care membrii echipei de proiect se gândesc deja.

Proiectul „Integrarea – soluție a modernizării comunității” este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman și are ca scop incluziunea socială și combaterea sărăciei în zona Finteușu Mic. ASSOC și partenerii din proiect ai asociației și-au propus să contribuie la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea de la Finteuș, unde majoritari sunt romii. De la demararea proiectului, s-au inițiat o serie de activități, toate având aceleași obiectiv, iar festivalul a fost parte din ele.