Europa continuă se se confrunte cu un val masiv de cereri de azil, chiar dacă numărul lor nu este la fel de ridicat ca în anii precedenți. Cifrele privind migraţia şi cererile de azil au crescut în perioada 2015-2016, când războiul din Siria a luat amploare şi alte state din Orientul Mijlociu au fost afectate de tulburări politice, iar statele UE au fost nevoite să găsească soluții și să inițieze proiecte cu sprijinul asociațiilor și instituțiilor publice cu experiență în gestionarea problemei migranților. Într-un asemenea proiect a fost cooptat ca și partener ASSOC.

În Franța, la Lille, a avut loc săptămâna trecută prima ședință de management a proiectului “M4M: Migrants for Migrants”, la care au participat organizațiile partenere din Franța, Grecia, Austria, Italia, România și Portugalia. Până în 31 august 2022, membrii echipei de proiect vor iniția acțiuni care să favorizeze includerea solicitanților de azil în țara gazdă, finanțarea fiind asigurată printr-un program Erasmus.


Încercarea de a se stabili într-o țară necunoscută este o provocare pentru migranți atunci când se confruntă cu bariere lingvistice, sociale, diferențe de norme sau lipsuri educaționale. S-a stabilit că aceștia se confruntă cu un acces inegal în societate, iar accesul la serviciile publice și angajare le este limitat. Pornind de la această realitate și experiența acumulată de organizațiile partenere, membrii din proiect și-au propus să vină cu soluții, arătând că includerea migranților în țările gazdă ar avea beneficii de ambele părți. În acest sens, acestora li se va facilita integrarea mai ușoară prin crearea de legături și contacte durabile între asociațiile de refugiați, serviciile sociale, administrațiile locale și asociațiile de voluntari.

Proiectul va ajuta persoanele ajunse în UE să se acomodeze mai ușor, iar pe cetățenii statelor gazde să fie mai toleranți cu migranții. Ca instrument de lucru, echipa de lucru va elabora un program de curs cu module de învățare electronică disponibile pentru profesioniștii din serviciile de integrare, educaționale, mentori comunitari și voluntari care lucrează la integrarea migranților.