Zeci de localități din România sunt sufocate de deșeuri, iar în cele mai multe cazuri vina o poartă oamenii. Cu o indiferență crasă, unii s-au obișnuit să arunce mizeriile din gospodărie pe cursurile de apă, așteptând ca natura să-și facă treaba și râurile să ducă în aval deșeurile pe care le abandonează.

Peisaje dezolante pot fi întâlnite și în Maramureș, mai ales primavera, când pe cursul râurilor sunt aduse gunoaiele din amonte. Daunele aduse mediului, riscurile la adresa sănătății, precum li impactul pe termnen lung sunt evidente, dar prea mulți s-au obișnuit să le ignore. Nu și membrii echipei proiectului “Școala Comunității Remetea Chioarului”, pe care ASSOC îl derulează pentru copiii din comunitatea maramureșeană.

Inspirați din campania națională “Curățăm România!”, lansată de Ministerul Mediului la începutul lunii mai, experții din proiect au organizat o acțiune de ecologizare în zona Remetea Chioarului și n-au fost singuri.

Alături de numeroase cadre didactice și cu sprijinul primăriei din localitate, peste 50 de elevi s-au mobilizat ca să ecologizeze albia râului Lăpuș ȋn dreptul localității Remecioara, în fiecare primavera “urâțită” de gunoaiele venite din amonte. Participanții au adunat deșeurile și au redat farmecul unui spațiu de-a dreptul mirific.
Acțiunea a tras un semnal de alarmă asupra comportamentelor iresponsabile a celor care distrug natura. Copiii au rămas cu adevărat mirați de ce au ȋntâlnit, au fost surprinși să afle câte sute de ani “trăiește” în natură un PET sau o pungă din plastic și au ȋnțeles că suntem datori să salvăm natura, să o protejăm, să colectăm deșeurile separat și să reciclăm cât mai mult.
Starea de oboseală de la final a fost dublată de o energie aparte, dată de bucuria schimbării pe care au provocat-o. Astfel că, în ciuda sarcinii dificile pe care au avut-o, copiii și-au găsit reurse să cânte, să râdă și să se bucure pentru cadoul oferit Terrei.

În cadrul proiectului “Scoala Comunității Remetea Chioarului” au loc lunar sesiuni de igienă și nutriție sănătoasă cu preșcolarii, activităţi de informare, educare și conștientizare cu privire la importanța igienei personale, a sănătăţii și prevenirea ȋmbolnăvirilor. Astfel, se promovează comportamente pozitive, ȋncurajând bune practici care să dăinuiască ȋn comunitate.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 și se derulează ca urmare a încheierii unui parteneriat educațional între autoritatea locală a Comunei Remetea Chioarului, Școala Gimnazială Remetea Chioarului și ASSOC.