În foarte scurt timp, ASSOC intră în al 25-lea an de activitate, prag relevant în viața oricui, mai ales a unui ONG din România care și-a propus încă de la înființare promovarea asistenței sociale în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață pentru grupurile vulnerabile. Când activezi într-un domeniu cu provocări nenumărate și într-o perioadă în care statul bunăstării există doar ca și concept, nu și ca fapt, cei 25 de ani sunt importanți.

Urarea de “La mulți ani” spusă astăzi dimineață între colegi ca să marcheze aniversarea ASSOC a avut, așadar, o semnificație și o încărcătură aparte, fiecare retrăind personal momente în care singuri sau în echipă au făcut ca asociația să-și sfințească locul. La 24 de ani de la înregistrarea ASSOC ca organizație nonguvernamentală, tot într-o zi de 13 noiembrie, membrii ASSOC și-au continuat menirea, și, la fel ca ieri, alaltăieri, cu o lună sau cu ani în urmă, au făcut lucrurile care contează în asistența socială. Psihologii din Centrul de Zi și cei de la “Pinochio” i-au ajutat pe tinerii cu dizabilități să își creeze noi abilități care să le sporească independența, cei din Centrul “Viața” au făcut terapie cu părinții și copiii cu nevoi speciale, angajații din bucătăria Restaurantului Social s-au asigurat ca mâncarea să ajungă la toți cei care au comandat-o, experții din proiecte au făcut ca activitățile planificate să aibă loc în timp. Și, tot așa până la fiecare om din fiecare departament care funcționează în cadrul asociației. Acesta este ASSOC.

În prezent, asociația are responsabilități multiplicate de fiecare an de activitate, iar acestea sunt zilnice și presupun cunoștere în domenii diverse, informații acumulate din reușite și eșecuri, timp dedicat activităților sociale, răbdare și optimism. În acest fel s-a ajuns la această aniversare. În spate, sunt ore de muncă , speranțe, fericire și nefericire, dar mai ales multe fapte bune.
Prețuirea anilor scurși din ziua de 13 februarie 1995 este mare, pentru că la ASSOC nu s-a lăsat timpul să treacă în van, iar tinerii visători care au creat asociația s-au încăpățânat și luptat continuu pentru asta. Cine au fost ei? Îi vom prezenta, rând pe rând, prezentându-vă din perspectiva lor, evoluția serviciilor de asistență socială în România de la momentul apariției ASSOC și până la următoarea aniversare. Interviurile le vom publica atât în site-ul asociației, cât și pe rețelele sociale.

În perioada în care statutul asistentului social nu era bine clarificat, câțiva absolvenți ai primei generații a secției de Teologie Ortodoxă – Asistență Socială de la Universitatea de Nord Baia Mare aveau determinarea necesară pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile și pentru „resuscitarea” profesiei de asistent social. Anul 1995 se înscria în perioada în care Baia Mare era un oraș frământat de multe probleme sociale, din cauza disponibilizărilor masive din sectorul minier și a șomajului crescut. Societatea civilă începea să „recunoască” existența persoanelor vulnerabile după peste 50 de ani de comunism, dar profesia de asistent social era de mult uitată, serviciile sociale erau aproape inexistente, iar cele care existau se furnizau departe, ferite de “ochii” societății.

În acel context a fost înregistrată in 1995 Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare și fost creat in anul 1996 conceputul de Centru Social Multifuncțional, o premieră pentru România și o marcă preluată ulterior în toată țara.