La Roma, sub protectoratul Fundației Primoli Italia și Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, a avut loc Conferința Internațională “Migrația și mobilitatea umană în Europa. Pentru o mai bună integrare a comunităților de imigranți – Migrazione e mobilità umana in Europa”.

ASSOC, în parteneriat cu Facultatea de Litere – Centrul Universitar Nord Baia Mare, a avut onoarea să coorganizeze conferința științifică, în cadrul căreia profesori renumiți din Italia și România și-au prezentat lucrările. Evenimentul a avut loc marți, 19 noiembrie, în Palatul Primoli din Roma, loc încărcat de istorie și sediu al fundației înființate în 1928 prin testamentul contelui Giuseppe Primoli, iar o contribuție importantă în organizarea lui a avut-o asist. univ. dr. Simion Belea, Departamentul de Științe Socio-Umane a Centrului Universitar Nord Baia Mare, care prin experiența acumulată în anii de studiu la Roma, precum și prin contactele personale a faciltat derularea conferinței.

Experiența asociației pe teme de migrație a fost prezentată public de Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC, și Marian Sitar, manager proiect, care au susținut lucrarea cu tema “L’inclusione sociale dei migranți attraverso associazioni e organizazioni di volontariato. Uno studio di caso realizzato in Maramures (România)”.

Programul conferinței a inclus diverse teme științifice legate de fenomenul migrației, acestea avându ca autori cadre didactice din Centrul Universitar Nord Baia Mare: Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere din Centrul Universitar Nord Baia Mare, Simion Belea, Ștefan Pomian, Eusebiu Borca, Adrian Paul, Ioan Tohătan, Viorica Marincaș, precum și cercetători străini: Delfina Licata, Maria D’Arienzo, Zbigniew Formella și Barbara Szczepek.

Fundația Primoli ocupă aproape întregul etajul de peste 800 de metri pătrați din Palatul Primoli, iar conferința a fost găzduită în sala centrală, cu o bibliotecă impresionantă în care se regăsesc colecții unice.

Pe lângă participarea la conferință, participanții au avut întâlniri cu oficiali italieni din Fundația Caritas, Migrantes și reprezentanți ai altor organisme internaționale cu sediul la Roma.