Camera de Comerț și Industrie Maramureș în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și cu sprijinul Asociației Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC au facilitat demersul TECHTEX SRL, parte a grupului TAPARO, companie membră a organizației camerale, de a veni în sprijinul spitalelor suport COVID din Republica Moldova printr-o sponsorizare în echipamente de protecție Dr. Albert, necesare în lupta cu pandemia de COVID-19.

În luna mai, compania Techtex S.R.L. coordonată de CEO Ioan Filip, a transmis Camerei de Comerț și Industrie Maramureș o scrisoare de intenție referitoare la donația pentru Republica Moldova. Conform rolului și atribuțiilor organizațiilor camerale, dar și în baza unui parteneriat interinstituțional bine consolidat de-a lungul anilor, președintele CCI Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, a comunicat omologilor din Republica Moldova intenția companiei TECHTEX SRL, ideea fiind bine-primită încă de la prima discuție.

Camera din Republica Moldova, prin președintele Sergiu Harea, a salutat și agreat solicitarea companiei maramureșene Techtex, exprimându-și dorința de implicare și colaborare în vederea realizării donației și transferul ei către spitalele COVID din Republica Moldova.

Donația, în valoare de aproximativ 1,2 mln lei MDL, a fost recepționată la sfârșitul săptămânii trecute și constă în măști chirurghicale tip II – 882.000 buc., măști igienice – 118.000 buc., măști FFP2 1504-10.880 buc., combinezoane impermeabile – 1000 buc. Lotul va fi repartizat subdiviziunilor teritoriale ale ANSP, laboratoarelor regionale, dar și echipelor mobile pentru imunizare împotriva COVID-19. Donația a fost salutată și apreciată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Camera de Comerț și Industrie Maramureș adresează mulțumiri companiei Techtex Srl și domnului Ioan Filip, CEO Taparo, pentru sprijinul acordat unităților medicale din Republica Moldova prin această donație semnificativă, pentru eforturile depuse pe termen lung și dorința de a răspunde nevoilor reale ale comunității.” – Florentin-Nicolae Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.

Pentru ASSOC a fost o onoare să fie parte la un proiect umanitar de anvergură, care a presupus o donație atât de importantă în Republica Moldova. Președintele ASSOC, Florian Sălăjeanu, a precizat că asociația a creat din primul moment al izbucnirii pandemiei „o punte între oameni”, lansând campania „Santinela ASSOC”. „Cu suportul instituțiilor radio și tv, ASSOC a devenit santinelă pe toată durata situației de urgență decretate în România, dar și ulterior. Ca asistenți sociali și psihologi, am fost și noi în prima linie de luptă împotriva coronavirusului și a efectelor sale sociale, iar acum, când a fost nevoie de implicarea noastră, de asemenea am făcut-o”, a declarat Florian Sălăjeanu.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cooperează cu instituții camerale din mai multe state, pentru susținerea mediului de afaceri dar și dezvoltarea sectorului social- economic al Republicii Moldova, iar în acest context a venit ajutorul transnațional.

Denis Cernelea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și-a exprimat recunoștința pentru acest suport oferit sistemului de sănătate din țara noastră. „Ne exprimăm mulțumirea pentru acest gest de susținere și solidaritate la consolidarea capacităților sistemului medical din țară. Aceste echipamente de protecție vor asigura activitatea specialiștilor ANSP în condiții de siguranță pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19”, a declarat Secretarul de Stat.