“Norocul și-l face omul cu mâna lui”, iar proverbul românesc întărește ideea potrivit căreia pentru a reuși în viață este nevoie de încredere în forțele proprii și perseverență. Succesul și-l creează fiecare în funcție de deciziile luate și de oportunitățile pe care le valorifică.

Proiectul “Dezvoltarea comunității prin măsuri integrate” (POCU/827/5/2/139979) este o astfel de șansă, oferită comunității marginalizate din Baia Sprie printr-o cofinanțare obținută din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Specialiști ai Asociației ASSOC, Primăriei Baia Sprie și Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie au început munca la proiect cu mult înainte de lansarea acestuia. Până să se ajungă la linia de “start”, aceștia au gândit activități și măsuri care să corespundă nevoilor comunității sărace din Baia Sprie, în care riscul de excluziune socială este mare din cauza educației precare, dezinteresului față de muncă și actelor de discriminare.

Proiectul se adresează unei zone specifice din Baia Sprie, în teritoriul Asociației Microregionale Mara-Natur, iar pentru 250 de persoane din grupuri vulnerabile se vor crea planuri de interventie cu activităţi specifice, copiii urmând să fie ajutați să își continue școala, părinții să își găsească un loc de muncă sau să urmeze cursuri care să le crească competențele.

Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, în calitate de beneficiar al proiectului, va lucra în echipă cu profesioniștii din Primăria Baia Sprie și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie.

“Prin acest proiect vrem să recuperăm din pierderile cumulate în comunitățile vulnerabile pe durata pandemiei. Școala online nu a fost soluția potrivită pentru copiii proveniți din familii sărace, criza socială s-a adâncit în acest timp, iar unul dintre obiectivele noastre în acest proiect constă în consolidarea familiilor din zona în care vom activa”, a declarat Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC, la evenimentul de lansare a proiectului.

“Dezvoltarea comunității prin măsuri integrate” (POCU/827/5/2/139979) are o valoare totală de 4,832,087.41 lei, iar valoarea cofinanțării UE este de 4.590.483,05 lei. Proiectul se derulează în perioada 01.06.2021 – 31.05.2023, iar pentru administrația locală din Baia Sprie reprezintă atât o oportunitate de colaborare, cât și de rezolvare a unora dintre problemele stringente.

“Problemelor sociale pe care le aveam li s-au adăugat cele provocate de pandemie, iar toate acestea au creat dezechilibre la nivelul comunității. Prin acest proiect ne dorim să rezolvăm cât mai multe din aceste cazuri sociale. Chiar și un om salvat dintr-o situație limită, mai ales dacă este un copil, reprezintă un succes. Mi-a plăcut că proiectul se concentrează în primul rând pe om, pe scoaterea lui din categoria de asistat social, și apoi pe rezultate scriptice”, a declarat Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie.

Echipa proiectului numără specialiști cu experiență, determinați să transforme locul în care activează, iar intervențiile lor s-au văzut în proiectele anterioare, unde au schimbat mentalități și obiceiuri.

Comunicat de presă lansare proiect – descarcă