Știi?

Când completezi declarația pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit, nu renunți la banii tăi, doar decizi în locul statului cum să fie cheltuite sumele care oricum ți se rețin lunar din salariu.

O dată pe an, ai șansa să contribui la continuarea unor proiecte comunitare importante, iar alături de colegi și prieteni să faci bine. Mai ai timp până în 31 iulie 2019 să ajuți la realizarea unor fapte bune, care contează.

Ca să-ți faci o idee despre contribuția ta, gândește-te că 2% dintr-un salariu minim pe economie reprezintă cam 20 de lei. Calculul e simplu: identifică valoarea impozitului pe venit de pe fluturașul de salariu, înmulțește-o cu 12, iar apoi află cât reprezintă 2%.  După un an de cotizare la stat, suma pe care poți să o direcționezi spre ONG-uri în cadrul Campaniei 2% îți poate părea nesemnificativă, iar deranjul completării Formularului 230, drumului la Administrația Financiară sau la Poștă, prea mare. O zicală veche spune însă că: pic cu pic se face marea. Așa și cu contribuțiile direcționate spre fapte bune. 

Te-ai putea întreba dacă merită efortul, iar timpul pe care îl petreci completând Formularul 230 nu este mai prețios decât suma pe care poți să o direcționezi înspre asociație. Da! Merită să profiți de orice ocazie în care poți să alegi în locul statului cauza pe care să o susții. Ca și în viața de zi cu zi, trecând cu vederea sau amânând problemele cu care te confrunți, nu faci decât să îți agravezi situația. Acționează acum, pentru ca se va vedea mâine, poimâine și în viitor.

Noi îți propunem să îți îndrepți atenția spre Centrul de Zi pentru Tineri cu Dizabilități al ASSOC Baia Mare. În acesta se oferă servicii sociale gratuite persoanelor cu dizabilități fizice și psihice. Specialiștii care lucrează în cadrul Centrului îi ajută pe acești tineri să-și dezvolte abilitățile de viață. O dizabilitate nu dispare peste noapte, iar o persoană cu handicap își dobândește independența cu ambiție, dar mai ales cu ajutor terapeutic.

De luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, circa 40 de persoane sunt prezente în Centrul de Zi ASSOC, unde fie studiază (română, matematică – noțiuni elementare), fie sunt implicate în acțiuni care să le stimuleze creativitatea (desen, pictură, lucru manual) și să le dea sentimentul de utilitate, de apartenență la un grup.

Tinerii din Centru sunt doar niște copii mai mari, care au nevoie de atenție, dar și de exercițiu zilnic pentru ca mai târziu, când nu îi vor mai avea pe membrii familiei, să nu depindă total de cineva. Psihologii care îi coordonează zilnic în Centrul de Zi ASSOC le dau siguranță și în învață lucruri importantge pentru viitor.

Poți veni oricând la sediul ASSOC (strada Rachetei, nr. 3, Baia Mare) să vezi ce fac și sigur vei pleca cu prieteni în plus, dar și cu un suvenir pe care unul dintre adulții care frecventează Centrul ți-l vor confecționa personal, poate chiar cu vopselele, mărgelele sau pânzele cumpărate din banii direcționați spre ASSOC prin intermediul Campaniei 2%.

Nu irosim banii, pentru că, la fel ca tine, îi obținem cu eforturi și prețuim orice ajutor primit.

Îți mulțumim.

Cum a utilizat ASSOC fondurile provenite din campaniile 2% din anii precedenți:

 • susținerea activităților Centrului de Zi – Deprinderi și Formare de Abilități de Viață Independentă pentru Tineri cu Dizabilități;
 • achiziția de materii prime și materiale pentru desfășurarea activităților zilnice (activităţi de natură artistică: pictură, decupaj, înşirat mărgele, cusut, modelaj, cât şi lucrativă
 • îngrijirea spaţiului verde şi a spaţiului de lucru, activităţi pe grupe şi jocuri de relaxare în sală şi în aer liber;
 • confecționarea diferitelor obiecte de artizanat, realizate prin activități de terapie ocupațională și art-terapie de către adulții cu dizabilități din Centru;
 • susținerea unor persoane aflate în dificultăți financiare sau sociale (11 meniuri zilnice asigurate lună de lună prin Cantina Socială unor familii aflate în situații dificile, 3 cazuri de benficiari ASSOC, care au fost ajutați cu cheltuielile de natură medicală și 4 cazuri sociale de persoane care au fost ajutate în grave situații de dificultate financiară);
 • acțiuni umanitare sau sociale cotidiene derulate în cadrul Campaniei „23 de fapte bune cu ASSOC”.

CUM PROCEDEZI

1. Descarcă pe calculatorul tău Formularul 230
2. Printează și apoi completează documentul
3. Trimite formularul la Administrația Financiară (ANAF) de care aparții

Termen limită: 15  martie 2019

Modalități depunere: (1) depunere personală la ghișeu; (2) trimitere prin poștă cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire; (3) transmitere on-line prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

INFORMATII UTILE

 • toate persoanele cu venituri salariale plătesc impozit pe venit către stat;
 • 2% din impozit este automat direcționat de către stat către sectorul neguvernamental (ONG);
 • poți alege catre cine merg acești bani (2% din impozitul pe venitul tău);
  dacă nu alegi tu, statul face alegerea în numele tău;
 • nu pierzi nimic, acești bani sunt oricum parte din impozitul pe venit
  dacă alegi către cine direcționezi aceste sume poți ulterior urmări felul în care au fost utilizate (activitatea organizației);