Într-o lume plină de provocări, echipa proiectului ”Servicii integrate în Comuna Ileanda” (POCU/827/5/2/139980) și-a asumat misiunea de a le oferi copiilor din comunitățile sărace din Ileanda și zonele învecinate comunei sălăjene șansa de a-și îndeplini potențialul și de a avea un viitor mai luminos. Chiar dacă activitățile desfășurate din primăvara lui 2021 și până acum, la finalizarea proiectului, i-au privit îndeosebi pe părinți, celor mici li s-a făcut cel mai mult bine.

La Ileanda, dar și în alte localități rurale există o problemă prea puțin conștientizată: zeci de copii nu au copilărie. Din cauza sărăciei, abuzului sau altor dificultăți, aceștia cresc fără să treacă printr-o perioadă esențială din viață. Este o realitate tristă și dureroasă căreia i-au făcut față specialiștii implicați în proiectul pe care Asociația ASSOC l-a derulat în parteneriat cu Asociația Gal Valea Someșului și Comuna Ileanda.

La final de proiect, bucuria celor implicați a fost aceea că au reușit să concretizeze în bună măsură obiectivele propuse, iar ”Dăm aripi comunității Ileanda” n-a fost doar un slogan, ci un crez pe tot parcursul ultimilor doi ani de implementare.

Echipa de proiect s-a concentrat pe abordarea problemelor profunde cu care se confruntă membrii comunităților vulnerabile în care au fost prezenți, venind cu măsuri integrate care să ajute la
dezvoltarea lor ulterioară, la îmbunătățirea condițiilor de trai, dar mai ales la schimbarea mentalității, care în familiile dezavantajate social și economic sunt greu de modelat.

Inițial proiectul a fost gândit pentru localitatea Ileanda, dar în timpul activităților, ținând cont de multiplele probleme sociale identificate în teren, s-a extins aria și în comunitățile Rus (Sălaj) și Șomcuta Mare (Maramureș).

“Cele 27 de luni de implementare ne-au confirmat necesitatea acordării pentru o perioadă mult mai lungă de timp a unor măsuri integrate destinate reducerii numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială. Schimbările se produc în timp, mai ales când acestea presupun inclusiv schimbarea de mentalități și stil ori condiții de viață, dar debutul a fost făcut”, a declarant Bianca Pricop Sălăgean, manager de proiect și vicepreședinte ASSOC.

Aceasta a completat spunând că este important să conștientizăm că fiecare copil are dreptul la o copilărie sigură, fericită și stimulativă, iar pentru a le garanta viitorul este nevoie de sprijin pentru întreaga familie din care fac parte și de mobilizare din partea administrației, școlii și a comunității.

Ca rezultate, ea a menționat înființarea pentru comunitatea marginalizată din Ileanda a Serviciului de asistență comunitară “Centru de zi LEADER”, care este licențiat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale începând din 7 iunie 2021, organizarea de cursuri și facilitarea angajării, acordarea de servicii de informare și consiliere, precum și de consultanță juridică.

De exemplu, în cei peste doi ani de proiect, Centrul Leader a desfășurat activități pentru 199 de persoane, copii și adulți din Ileanda și Dolheni. De asemenea, s-au acordat servicii specializate pentru stimularea integrării pe piața internă a muncii pentru un număr de 202 persoane față de 136 prevăzute in proiect din comunitățile Ileanda, Rus și Șomcuta Mare.

Un succes care merită menționat este integrarea pe piața muncii a 37 de persoane. Rezultatul nu a fost obținut simplu și a fost urmarea acțiunilor de formare profesională și dezvoltare a competențelor pentru accesarea unui loc de muncă. 136 persoane din aria de intervenție au participat și absolvit cursul de inițiere ”Competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere”.

Alte126 persoane au beneficiat de informare și consiliere juridică pe problematica clarificării situației proprietăților deținute cu destinația imobile de locuit/locuințe, precum și informare/consiliere cu privire la importanța și obligativitatea obținerii actelor de identitate în termenele stabilite de legislația în vigoare sau obținere de prestații sociale si sau alte beneficii sociale.

299 persoane, adulți și copii din comunele Ileanda și Rus, respective din orașul Șomcuta Mare au beneficiat de informare si consililiere pe tema combaterii discriminării. Echipa Asociației Gal Valea Someșului, a derulat campanii în cadrul cărora a acordat multe informatii persoanelor menționate despre egalitatea de șanse, despre discriminare, tipurile discriminării și modalități de combatere, egalitatea de gen, dezvoltare durabilă prin utilizarea eficienta a resurselor, protecția biodiversității și prevenirea poluării.

Aceeași echipă a organizat mese rotunde pe tema nediscrimării și promovării multiculturalismului și a distribuit materialele elaborate cu rolul de conștientizare a situației sociale.

“Prin astfel de proiecte sociale putem contribui la crearea unui mediu mai bun și mai incluziv pentru cei care acum trăiesc la periferia societății”, a subliniat Bianca Pricop Sălăgean.

SERVICII INTEGRATE ÎN COMUNA ILEANDA
Durată implementare: 01.04.2021 – 30.06.2023
Valoare totală proiect: 4.842.887,85 lei/Valoare cofinanțare UE: 4.600.743,46 lei
Beneficiar: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Parteneri: Comuna Ileanda și Asociația Gal Valea Someșului
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Pe contul Facebook Asociația ASSOC  și siteul Asociația Gal Valea Someșului au fost publicate articole și imagini din cadrul activităților proiectului. Acestea sunt câteva dintre mărturiile eforturilor depuse pe parcursul celor 27 de luni de implementare ale proiectului.

Comunicatul de presă este disponibil AICI