Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei in Romania in vizita la ASSOC

By octombrie 30, 2012 decembrie 7th, 2015 Știri și evenimente

Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, s-a aflat luni, 29 octombrie, în Baia Mare, unde a vizitat Colegiul National “Mihai Eminescu”, Asociaţia ASSOC şi comunitatea de romi din oraş.

“Am venit în Baia Mare pentru a lua legătura cu autorităţile locale, pentru a simţi pulsul zonei. În zona aceasta, una dintre particularităţi a fost Liceul Mihai Eminescu şi problematica romilor.

Cât despre rezultate, nu putem lua o decizie într-o singură zi, însă am fost plăcut surprins de rezultatele liceului Mihai Eminescu, unde se vede că franceza exista încă în România, unde profesorii şi elevii au fost foarte activi”, a punctat Philippe Gustin.

Ambasadorul a vorbit şi despre problematica romilor, despre care spune că este una foarte sensibilă şi complicată, dar că soluţia miracol nu există.

“Cât despre problema romilor, este o problemă foarte sensibilă, foarte complicată, care trebuie tratată cu multă înţelegere şi modestie. Soluţia miracol nu există, în schimb, trebuie pe termen lung să acţionăm pentru includerea romilor în societate, vectorii cei mai importanţi fiind educaţia, locuinţa, locurile de muncă.

Se poate spune că nu sunt cele mai bune condiţii, însă am vazut nişte oameni care au unde să doarmă, în condiţii curate şi unde pot să se spele. Cu această ocazie au posibilitatea să-şi trimită şi copiii la şcoală, niciodată nu va fi de ajuns, se ştie că din partea domnului primar există proiecte ambiţioase pentru a construi locuinţe, pentru o cazare mai bună”, a mai declarat dnul Gustin.

Philippe Gustin a fost impresionat de ceea ce se realizează în cadul Asociaţiei ASSOC, punctând că poate fi un model şi pentru Franţa.

“Am fost şi la ASSOC, am fost impresionat de ceea ce se face acolo, o asociaţie la care nu se face discriminare. Am găsit un model în ASSOC şi poate fi un model şi în Franţa.”

[zEszySN7SSw]