Sansa la o viata normala – Vezi cum a reusit Emeric sa invinga prejudecatile

By mai 14, 2012 decembrie 8th, 2015 Știri și evenimente

Sansa la o viata normala – Vezi cum a reusit Emeric sa invinga prejudecatile

Curaj, credinta, speranta, iubire, tarie de caracter.

Sunt doar cateva dintre cuvintele care-l caracterizeaza pe Emeric Biro, un tanar baimarean de 31 ani. Se bucura de o familie frumoasa, alaturi de sotie si fiica sa de doi ani. Are un serviciu stabil. O viata perfecta, am spune multi dintre noi.

Insa, lucrurile nu au fost dintotdeauna asa pentru Emeric. Tanarul a luptat intreaga viata cu o forma severa a bolii numite hemofilie.

Nu putine au fost greutatile de care s-a lovit pentru a se integra in societate, pentru a duce o viata normala. Insa Emeric nu s-a dat batut nicio clipa. Si-a terminat studiile si a dovedit ca important este ceea ce poti sa faci, si a privit mereu inainte.

Si cum speranta moare ultima, iata ca intr-o zi soarele a venit si pe strada lui Emeric. A fost momentul decisiv pentru viata acestuia. Cand credea ca va renunta definitiv, a aflat ca exista ASSOC. Abia din acel moment, totul a inceput sa decurga normal.

”ASSOC-ul a fost pentru mine o speranta, de mult cautata si am gasit-o intr-un moment cand aproape am renuntat. De ani de zile am cautat o fundatie, o asociatie, care sa ma sprijine ca si persoana cu dizabilitati in a face un curs de calificare pentru a-mi gasi un loc de munca. Am auzit de ASSOC la Bursa locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati, cu un an in urma, si am zis hai sa mai incerc o data. Aici am gasit oameni care m-au sprijinit si care m-au incurajat pentru a face ceva in viata. Mi-au oferit un curs de calificare, 90 de ore de initiere operare calculator”, povesteste Emeric, rememorand momentele cheie ale vietii sale.

Iata ca, intr-o Romanie in care nimic nu pare sa functioneze, Emeric si-a gasit locul. La scurt timp dupa finalizarea cursurilor, reprezentantii ASSOC i-au oferit tanarului un loc de munca la biroul de informatii al institutiei. De patru luni, Emeric lucreaza cu responsabilitate si se descurca de minune.

„Sunt foarte fericit si de atunci am o viata si o gandire mult mai pozitiva si vad lumea cu alti ochi pentru ca stiu ca si eu fac parte din aceasta lume si nu ma mai vad ca si o persoana slaba, ci o persoana utila societatii”, a aratat Emeric.

Astazi, tanarul baimarean reuseste sa vorbeasca despre viata sa cu o sclipire in ochi pe care nu i-o mai poate lua nimeni niciodata, nici macar amintirea barierelor si a usilor la care a batut zadarnic. Datorita ASSOC-ului, a vazut ca se poate, a primit sansa la o viata normala, la a face ceva bun pentru o lume de multe ori mai bolnava decat Emeric.

„Proiectul se adreseaza persoanelor vulnerabile din cinci judete, respectiv trei regiuni de implementare. Obiectivul este ca prin aceste cursuri sa le crestem sansele de incluziune pe piata muncii a acestor persoane vulnerabile. La nivelul judetului Maramures si Satu Mare in perioada 2011-2012 am derulat peste 36 de cursuri de calificare in peste opt domenii ocupationale. Peste 600 de persoane au beneficiat de aceste cursuri, o parte din ele au obtinut certificatul de calificare, o parte sunt inca la cursuri”, a declarat Bianca Pricop, manager proiect “Dezvoltarea de structuri ale economiei sociale in Regiunil Nord Vest, Sud Vest Oltenia si Vest”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

[xU4FCuYd31E]