Copiii aflați în sistemul de protecție specială pot rămâne în acesta, conform Legii 272/2004, până la vârsta de 18 ani, dacă nu își continuă studiile, termen care poate fi prelungit 2 ani dacă tânărul se află în situație de risc.

În perioada 2014-2017, la nivel național, 13.151 tineri au părăsit sistemul de protecție specială, jumătate dintre aceștia provenind din servicii rezidențiale, și doar 10% de la asistenți maternali profesioniști. 40% dintre acești tineri au fost îngrijiți de rude sau în alte familii decât cea de origine, în urma instituirii măsurii plasamentului.

Cifrele nu surprind drama tinerilor instituționalizați, care începând cu 16-17 ani deja se gândesc la clipa în care vor fi pe cont propriu, asta după ce, poate chiar din prima lor zi de viață, au crescut în case de tip familial sau centre de ocrotire. Pentru ei s-a gândit programul “Prima cameră”, care înseamnă tranziţia de la un sistem instituţionalizat, spre o viață independentă, în care trebuie să fii pe cont propriu.

Statisticile recente au indicat că nivelul de trai al tinerilor care au părăsit sistemul de protecție variază de la cei care nu-și pot asigura strictul necesar (11%) până la cei care reușesc să cumpere tot ceea ce le trebuie, fără alte restrângeri (17%). De altfel, și veniturile personale variază de la venituri foarte mici – sub 1.000 lei pe lună (10%) până la venituri personale de peste 5.000 de lei (8%), dar acestea sunt excepții. Realitatea este că majoritatea tinerilor (34%) au venituri cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar 18% nici măcar nu au un venit.

Tinerii ca aceștia au nevoie de ajutor, iar echipa proiectului „CUIB – Căminul unde începe binele” (POCU/738/4/20/135781), pe care ASSOC a început să îl deruleze din septembrie 2020, a conceput activități specifice care au componentă de locuire, educație, dezvoltare personală etc.

Specialiștii din proiect chiar le-au prezentat câtorva dintre adolescenții cu care colaborează planurile de acțiune. La întâlnirea din octombrie, aceștia au discutat cu tineri din patru centre băimărene. “Scopul întâlnirii a fost desfășurarea unor activități pentru a crește sentimentul de apartenență la grup și de atașament, contribuind la formarea unei rețele sociale bazate prietenie, încredere, susținere și întrajutorare”, a declarat Ramona Oprea, managerul proiectului.

Proiectul CUIB are ca scop sprijinirea tranziției de la un sistem institutionalizat către viața independentă prin asigurarea unor măsuri în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor instituționalizați sau post-instituționalizați, astfel încât să li se acorde posibilitatea de a duce o viață demnă și de a juca un rol activ în societate. Obiectivele echipei privesc dezvoltarea deprinderilor de viață independentă pentru tineri instituționalizați sau care au părăsit sistemul de protecție, între 16 și 25 de ani din județul Maramureș prin implementarea de măsuri integrate de prevenire, intervenție și compensare în baza unui plan individualizat de sprijin.