În perioada 27 – 28 octombrie 2022, reprezentantul pe România al UNICEF a fost într-o vizită oficială în Maramureș pentru a se informa despre situația refugiaților din Ucraina și modul în care este gestionată criza umanitară apărută în urma războiului de la granița noastră. 

În cele două zile, Oficialii UNICEF au vizitat Blue Dot Sighet, extensia Light Blue Dot, Consilul Județean și sediul ASSOC. Printre aceste vizite reprezentanții UNICEF au vizitat și s-au întâlnit cu refugiați ucraineni, unde s-au discutat diverse aspecte ale situației lor.  

  Din delegația oficială UNICEF au făcut parte:   

  • Anna Riatti – reprezentant UNICEF în România. Doamna Riatti are peste 20 de ani de experiență în cooperarea internațională, dintre care 18 cu UNICEF. În diferitele sale roluri, a promovat întotdeauna parteneriate și alianțe solide cu autoritățile naționale și locale, actorii internaționali, societatea civilă și sectorul privat. Până să preia conducerea UNICEF România, începând cu 8 august 2022, a deținut mai multe poziții cheie în Sudan, Sri Lanka, Iordania, Iran, Bosnia și Herțegovina, Italia. 
  • Ioana Florea – specialist Protecția Copilului 
  • Jean Benoit Manhes – coordonator Răspuns Urgențe UNICEF  

 Vizita oficială a început joi, 28 octombrie, la Sighetu Marmației cu o întâlnire cu ONG-urile și reprezentanții structurilor de intervenție (CJ, ISU, ITPF, Poliția Sighetu Marmației, DGASPC, Primăria Sighetu Marmației).  

A fost un bun prilej să se facă un scurt istoric al activităților de la început și până în prezent, dar și să centralizeze nevoile prezente ale refugiaților din Ucraina, precum și măsurile de luat până în iarna aceasta. dar și anul următor. 

Au fost prezentate serviciile Blue Dot iar apoi vizita a continuat la Light Blue Dot unde au avut loc discuții libere cu copii si părinții ucraineni, despre problemele și îngrijorările ucrainenilor. Aceștia și-au exprimat ideile pe care le au dar și perspectiva de a rămâne în țara noastră. O doamnă ne-a spus că și-a propus să facă bijuterii din lut polimeric și să facă un business din asta, iar alta speră să își poată deschide un restaurant cu specific ucrainean.  

Vizita a continuat și ziua următoare la Consiliul Județean, unde s-a discutat despre noi măsuri pentru gestionarea refugiaților și sprijin pentru comunitățile marginalizate.  

Ultimul punct de pe agenda vizitei în Maramureș a fost întâlnirea de la  sediul ASSOC unde delegația a cunoscut membrii echipei care se ocupă de proiectele care îi vizează pe refugiații ucraineni.  

Cea mai benefică discuție a fost cea din grădina restaurantului, între Anna Riatti și comunitatea de ucraineni din Baia Mare. Pentru cei mici a fost o ocazie de a se bucura de gradina noastră iar pentru părinți o oportunitate de a-și exprima îngrijorările și a discuta cu un oficial UNICEF. Întâlnirea a fost binevenită atât pentru delegație dar și pentru comunitatea ucraineană din oraș, astfel încât fiecare parte a putut alfa mai multe despre fiecare.   

Întâlnirea s-a încheiat cu o ședință de lucru în care au fost prezentate proiectele pe care ASSOC le desfășoară pentru refugiații ucraineni, s-a discutat despre ce activități se desfășoară în cardul acestora, iar la final s-au stabilit perspectivele pentru anul următor.